Pexels/Wesley Carvalho

Chcela by si sa konečne pochváliť svojou korunou krásy, no namiesto toho sa sťažuješ, že tvoje vlasy sú mastné, suché, zničené alebo ti rýchlo padajú? Každú z nás trápi nejaký iný problém, s ktorým sme nespokojné. A pritom si niekedy škodíme my samy.

Zvykneš sa vôbec pozerať na zloženie vlasových kozmetických prípravkov, ktoré používaš? Alebo si ich vyberáš len podľa toho, ktorý z nich má lepšiu reklamu alebo ho odporúčalo najviac influenceriek? Robíš veľkú chybu! Zloženie je veľmi dôležité a práve vďaka niektorým zložkám svoje vytúžené krásne a zdravé vlasy nikdy nedosiahneš.

Nie nadarmo sa čoraz viac hovorí o prírodnej kozmetike, ktorá neobsahuje zložky zaťažujúce naše vlasy. Pretože keď sa v drogérii pozrieť na väčšinu fľašiek od šampónov, objavíš tam presne tieto ingrediencie, ktoré by tam nemali čo hľadať.

zdroj: Pexels/Nikolai Ulltang

SLS (Sodium lauryl sulfate)

Môžeš ho tiež nájsť pod označením Laurylsulfát sodný a pridáva sa do väčšiny kozmetických produktov. Kedysi sa táto zložka používala v automobilových dielňach ako priemyselný odmasťovač a podlahový čistič, pretože krásne pení. Naozaj si chceš niečo takéto dávať na svoje vlasy alebo telo? Táto ingrediencia sa bežne nachádza aj v zubných pastách.

Táto látka môže na koži spôsobiť nepríjemné alergické reakcie, rozožiera vlasové folikuly, a tým vlasy nie sú schopné ďalej rásť. Choď sa pozrieť na fľašku od svojho šampónu, či tam túto zložku neobjavíš hneď na prvých priečkach zloženia.

Minerálne oleje

V zložení ich nájdeš aj pod pojmom Parafín, Paraffinum Liquidum či Liquid Petrolatum. Získavajú sa prevažne z ropy a na pokožke vytvárajú mastný film, ktorý vnímame ako pocit hebkosti. Ak často používaš šampón s touto zložkou, vlasy sa ti môžu mastiť oveľa rýchlejšie. Na koži môžu vznikať aj rôzne alergické reakcie a ekzémy.

Parabény

Ide o skupinu konzervačných látok. Na obale ich nájdeš označené veľkým písmenom E a troma číslicami. Spôsobujú, že produkt má dlhšiu trvanlivosť a tak rýchlo sa nepokazí. Určite sa ti už stalo, že si niekde v skrini vyhrabala starú kozmetiku a keď si ju otvorila, vyzerala a voňala ako nová.

Ak budeš na svoje telo nanášať množstvo parabénov, nepriaznivý účinok sa dostaví. Parabény majú podobné správanie ako ženský hormón estrogén a vďaka tomu ovplyvňujú hormonálne procesy v tele.

Peroxid vodíka

Ak chceš prejsť z tmavšieho odtieňa vlasov na svetlý, pravdepodobne sa nevyhneš peroxidu. Ak sa zveríš do rúk skúsenej kaderníčky, v poriadku. Ak by si to však chcela vyskúšať doma a použiješ peroxid moc silný, môžeš si vlasy poriadne zničiť. Určite poznáš viacero blondínok, ktoré majú vlasy suché, zničené a polámané – môže za to práve peroxid, ktorý vlasy dosť vysušuje a musíš sa o ne potom starať oveľa zodpovednejšie.

Jablčný ocot a citrónová šťava

Na prvý pohľad nevinné zložky, ktoré bežne nájdeš v domácnosti. Nemala by si to s nimi však preháňať. Citrónová šťava sa používa napríklad na zosvetlenie vlasov. Jablčný ocot dodáva lesk. V oboch prípadoch ide o kyseliny, ktoré môžu tvoje vlasy poriadne vysušiť. Ak máš problém so suchými vlasmi, určite ich nezaťažuj takýmto spôsobom.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieBeauty