Prečo by si mala zaradiť polievky do svojho jedálnička? Uvar si s nami jednu z týchto jesenných
LifePolievky sú veľmi podceňovaným jedlom, čo je veľkou chybou. Konzumácia polievok má totiž veľa pozitív pre náš organizmus, preto by si ich mala zaradiť do svojho jedálnička. A jeseň je na to ideálnym obdobím.
Určite si pamätáš ešte z detstva, že keď si bola chorá, mamina ti uvarila horúci silný vývar. To isté platí aj pri opici, keď si to prehnala trochu s alkoholom. Teplá polievka ťa dokáže poriadne zahriať, vďaka čomu sa hneď budeš cítiť lepšie. Okrem toho ťa dokáže aj hydratovať, takže ak piješ málo vody, zaraď do svojho jedálnička aspoň polievky.
Zeleninové polievky sú ideálne, ak chceš do svojho tela dostať dostatok vitamínov, no so zeleninou nie si až taká kamarátka. Keď sa však ukryje napríklad v krémovej polievke, nebude ti to robiť taký problém. Polievky sa zvyknú dokonca používať aj v rôznych diétach, pretože majú menej kalórií a obsahujú množstvo živín. Ak ťa teda trápia nejaké kilá navyše, začni jesť polievky. Niektoré ženy ich dokonca konzumujú ráno namiesto raňajok.
Jeseň je ideálnym obdobím, kedy by si mala začať s konzumáciou polievok. Keď je vonku chladno a sychravo, dobre ti padne, ak sa takýmto spôsobom zahreješ. A akú polievku by si si mala navariť? K jeseni neodmysliteľne patrí tekvicová či mrkvová polievka, no určite vyskúšaj aj brokolicovú, prípadne kombináciu iných druhov zelenín.
Hrachová polievka (Lenivá kuchárka)
Na prípravu budeš potrebovať:
- 250 g žltého (lúpaného) hrachu
- 1 ČL bravčovej masti
- 3 väčšie zemiaky
- 3 mrkvy
- 1 petržlen
- 1,5 l vody
- 1 zeleninový bujón v BIO kvalite (resp. zmes korenia do polievky)
- soľ
- čierne korenie
- petržlenová vňať
- opečený chlieb
V hrnci si rozpusti bravčovú masť. Pridaj premytý hrach a pár minút opraž. Pridaj nakrájané zemiaky, mrkvu, petržlen, premiešaj a zalej horúcou vodou alebo vývarom. Zakryté var, až kým zemiaku nezmäknú. Keď sú zemiaky aj hrach mäkké, pridaj čierne korenie, soľ a môžeš aj bujón alebo polievkové korenie.
Chvíľku povar, odstav zo sporáka a rozmixuj tyčovým mixérom. Vďaka zemiakom bude mať polievka krémovú konzistenciu a nemusíš ju viac zahusťovať. Môžeš ozdobiť petržlenovou vňaťou a podávaj s chlebovými krutónmi.