Melissa/Unsplash

Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Polícia nečaká 24 hodín, kým začne pátrať po nezvestných osobách…

Tento svet je strašne múdry. Máme stroje, ktoré za nás počítajú, máme stroje, ktoré opravujú gramatiku, ktoré za nás robia prakticky všetko. Dvomi klikmi sa vieme dostať ku akejkoľvek informácii. A predsa nevieme všetko a veríme mýtom, ktoré vôbec nie sú pravdivé.

1. Alkohol sa pri varení vyparuje

Troška červeného vínka do jedla, to je len na chuť, veď sa to vyparí. Na chuť to možno je, no s tým vyparovaním to nie je tak celkom pravda. Určitá časť alkoholu tepelným spracovaním vyprchá, no v závislosti od konkrétnej prípravy môže byť táto časť veľmi malá.

Napríklad po flambovaní vo výslednom jedle ostáva až 75% alkoholu. Po hodine pečenia či varenia jedlo stále obsahuje 25% alkoholu, po dvoch hodinách desať.


Stefan Johnson / Unsplash

2. Koláčiky šťastia sú súčasťou čínskej kuchyne

Kde čínske koláčiky šťastia nabrali prívlastok čínske, naozaj nevedno. S Čínou a jej tradičnou kuchyňou toho majú asi toľko spoločného ako Danko a zmysluplná vetná skladba.

Koláčiky s drobným proroctvom vo vnútri boli vynájdené v Japonsku a Japonci boli tí, ktorí ich počínajúc Spojenými štátmi predstavili svetu. V Číne sú raritou a paradoxne ich tam považujú za symbol americkej kuchyne.


Filipe Garcia / Flickr

3. Polícia čaká 24 hodín, či sa nezvestný neobjaví

Vidíme to v každej kriminálke, americkej či domácej. Vystrašení rodičia prichádzajú na políciu, oznamujú, že ich ratolesť sa nevrátila domov a nedvíha telefón, majú strach, či sa jej niečo nestalo. Predkladajú hororové scenáre, hovoria, že takéto správanie nie je vôbec bežné, no polícia má ruky zviazané. Prečo? Pretože dvadsaťštyri hodín.

To, že polícia vyhlási pátranie po zmiznutej osobe až po celom dni čakania, je mýtus. Ak existuje vážne podozrenie, že je osoba naozaj nezvestná, polícia začne konať hneď. Neriskuje, že po 24-hodinovom odklade bude už dávno neskoro. Minulý rok na tento fakt apelovala na svojom facebookovom profile aj Polícia Slovenskej republiky, ktorá mala na vlastné oči možnosť vidieť prípady, v ktorých mal tento filmový hoax takmer fatálny dopad.


Pixabay

4. Budha mal kilečká navyše

Budha nebol obézny. Ten tučný vysmiaty chlapík, ktorý sa objavuje na budhistických soškách, nie je Budha, hoci si ho s ním ľudia pomerne často pletú. Je to muž menom Budai, ľudový hrdina a mních, ktorý žil zhruba v desiatom storočí na území kráľovstva Wuyue. Na sochách je väčšinou ovešaný šperkami, čo dôverne odráža jeho skutočnú excentrickú náturu.


Wikipedia

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieLife