Víno - pravdy a mýty

Víno bez korku je odpad? Červené sa má piť teplé a čím staršie, tým lepšie? Hlúposti! Nie všetko, čo sa o víne traduje, je pravda. Skúsený someliér Peter Kecskés z vinárstva Pivnica Čebovce rúca tie najčastejšie mýty, ktorým sme doteraz bezhlavo verili. A niektoré z nich ťa môžu poriadne prekvapiť.

Mýtus č. 1: Víno s uzáverom je menej kvalitné

Stále si myslíš, že víno so šróbovacím uzáverom je niečo „lacnejšie“? Tento predsudok je už dávno pasé. Dnešné moderné vinárstva využívajú takéto uzávery najmä pri vínach, ktoré sú určené na okamžitú konzumáciu – čerstvé, voňavé, mladé.

„Nie je víno s uzáverom menej kvalitné, netreba sa toho báť. Dnes sa už veľmi často plnia vína, ktoré sú pripravené na konzumáciu, ktorú nemusíme odkladať. Aromatické odrody či ružové vína, dávame pod šróbovacie uzávery, aby to bolo pre spotrebiteľa pohodlnejšie, jednoduchšie a dostupnejšie,“ vysvetľuje someliér z vinárstva Pivnica Čebovce.

Mýtus č. 2: Biele víno má byť studené, červené izbovej teploty

Tento „zlatý štandard“ o servírovaní vína možno poznáš, no jeho interpretácia býva často nesprávna. Koľko stupňov má tvoja izba? Približne 22 – 23 °C? A to je na červené priveľa.

Aj červené víno je dobré mať troška zachladené – minimálne okolo tých 16 – 18 stupňov Celzia v prípade ťažkých vín. A čím je červené víno ľahšie alebo ovocnejšie, tým mu prislúcha nižšia teplota,“ hovorí someliér. V lete ťa tak môže príjemne osviežiť aj mierne podchladené červené.

Prečo si dopriať víno každý deň?
zdroj: Unsplash/Natalia Sobolivska

Mýtus č. 3: Čím staršie, tým lepšie

Romantická predstava z filmov o vínach, ktoré dozrievajú desaťročia a ich cena stúpa do nebies, je pekná, no v praxi platí len pre niektoré. Väčšina bielych, ružových a aromatických vín je určená na rýchlu konzumáciu.

„Pri ľahkých bielych vínach, aromatických vínach alebo ružových vínach pijeme tieto vína v mladom veku – do jedného, dvoch rokov od zberu hrozna. Nie je potrebné ich uskladňovať. Sú vína, ktoré vedia vyzrievať ďalej a je dobré si ich pár rokov odložiť, ale nie je to pravidlo,“ objasňuje Peter Kecskés.

Mýtus č. 4: Staršie víno je hustejšie alebo olejovitejšie

Možno si už počula niekoho povedať, že „dobré staré víno“ je také husté, až je takmer sirupové. Pravdou však je, že ak sa ti zdá olejovité, ide pravdepodobne o chybu.

Červené víno
zdroj: Pixabay/Concord90

„Ak sa nám vo víne vyskytne rôsolovitosť, je to choroba vína – bakteriálna. Je to víno nestabilné, takéto víno určite nekonzumujeme. Aj veľmi staré alebo historické vína sú stále v tekutej podobe, nikdy nie sú hustejšie starnutím,“ upozorňuje someliér.

Mýtus č. 5: Biele nie je také zdravé ako červené

Červené víno sa spája so zdravým srdcom – to áno. Ale neznamená to, že biele nemá čo ponúknuť. Aj ono má svoje benefity, najmä pokiaľ ide o trávenie a antioxidanty.

„Biele vína obsahujú kyseliny, ktoré sú antioxidantmi a sú veľmi prospešné. Na kardiovaskulárny systém možno nepôsobia tak blahodárne ako červené víno, ale celkovo zlepšujú trávenie, životnosť aj odolnosť organizmu,“ dodáva Peter Kecskés z vinárstva Pivnica Čebovce.

Víno - mýty a pravdy
zdroj: Someliér Peter Kecskés - Pivnica Čebovce

Keď máš rada víno, možno ťa tieto mýty vôbec neprekvapili a už dávno poznáš fakty. V prípade, ak je to tak, skús sa otestovať v TOMTO kvíze a zisti, ako na tom skutočne si.

Zdroj: Tlačová správa, someliér Peter Kecskés z vinárstva Pivnica Čebovce

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Lifestyle