Ako sa opáliť a nespáliť

Slnko v lete láka k tomu, aby sme si na kúpalisku či pláži ľahli na deku a slnili sa. Avšak, ak to robíš nesprávne, môže to viesť k spáleniu a poškodeniu kože, či dokonca až rakovine. Ak chceš dosiahnuť krásne a rovnomerné opálenie bez rizika, prinášame ti 5 overených trikov, ktoré ti pomôžu opaľovať sa zdravo a bezpečne.

S nasledujúcimi tipmi sa nielenže nespáliš, ale získaš aj žiarivú, zlatistú pleť, ktorá bude vyzerať naozaj skvelo.

Vyskúšaj teda odborné rady, o ktorých písali aj magazíny Healthline, Národná knižnica medicíny a Inca Collagen.

Dievča na kúpalisku
zdroj: Unsplash/belart84

Tak toto si určite nevedela

Možno by si neverila, že aj vystavovanie na slnku v malých dávkach môže byť prospešné. Portál Healthline poukázal na to, že keď je naša pokožka vystavená slnečnému žiareniu, cholesterol sa premení na vitamín D. A ten pomáha predchádzať niektorým bežným ochoreniam či chorobám.

Na blogu Inca Collagen sa uvádza, že opálenie je v skutočnosti iba ochranný mechanizmu kože. Vedela si o tom? „Keď na ňu dopadá ultrafialové žiarenie, bunky tesne pod povrchom kože zvané melanocyty začnú produkovať melanín. Je to pigment, ktorý pohlcuje UV žiarenie a tým ju chráni. Zároveň pokožku sfarbuje do hneda.“

Dievča sa opaľuje
zdroj: Unsplash/sensiblehippie

Možno si nevedela ani to, že vitamín D nezískaš iba zo stravy. Opaľovanie ho pomáha telu vytvárať prirodzene. Má to aj mnohé ďalšie pozitíva. Keď sa opáliš, znížiš prejavy depresie, budeš mať lepší spánok, silnejšie kosti či posilnený imunitný systém a dokonca priaznivo pôsobí aj v tehotenstve. Vitamín D znižuje riziko predčasného pôrodu.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Beauty