zdravé recepty na donuty

Máš niekedy s deťmi chuť na lákavé donuty v obchode? Asi ani nemusíme hovoriť o tom, aké sú to pre naše telo zbytočne prijaté kalórie. Pripravili sme pre teba pár zaujímavých receptov na ich zdravšie verzie. Poď sa na ne pozrieť.

Donuty patria k obľúbeným koláčikom, ktoré nás lákajú vôňou aj výzorom. Sú však ukážkou nezdravých tukov a cukrov, ktoré naše telo absolútne nepotrebuje. Doma si vieš jednoducho pripraviť tieto sladkosti, ktoré môžeš bez výčitiek ponúknuť aj deťom. Upeč ich spolu s nimi a určite neoľutuješ.

Donuty z gréckeho jogurtu

Potrebuješ:

  • 1 vajce
  • 180g gréckeho jogurtu
  • med alebo akékoľvek sladidlo podľa chuti
  • 1 lyžičku kakaa
  • 1 lyžičku prášku do pečiva / sódy bicarbony
  • 140g múky

Postup: Vajce poriadne vyšľahaj. Postupne, ako je v recepte písané, pridávaj všetky ingrediencie. Poslednú pridaj múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nezľakni sa, cesto bude trochu hustejšie. Aby sa ti lepšie dávalo do vymastených foriem, odporúčam navlhčiť ruky a obrniť sa trpezlivosťou. Výsledok však stojí za to.

Rúru predhrej na 200 °C. Donutky peč približne 15 minút. Či sú hotové, zistíš pomocou špajdle. Po upečení nechaj vychladnúť a až potom vyber z foriem. Ozdobenie je už na tebe – namoč napríklad do čokolády, posyp orieškami a máš hotovo.

Cukor je zabijak
zdroj: Freepik/kroshka__nastya

Mrkvové donuty

Potrebuješ:

  • 180g hladkej špaldovej múky
  • 30g kukuričného škrobu
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • štipku soli
  • 50ml javorového sirupu
  • 50ml oleja
  • 230 ml mandľového nápoja
  • 100g jemne nastrúhanej mrkvy
  • na polevu: 135g práškového cukru, 20ml citrónovej šťavy, štvrť lyžičky škorice, štipku soli,
  • nasekané oriešky

Postup: V jednej mise zmiešaj suché suroviny, v druhej tekuté. Tekuté prilej k suchým a vymiešaj hladké cesto, do ktorého nakoniec pridáš nastrúhanú mrkvu a opäť premiešaj. Cestom naplň vopred vymastené formy na donutky. Vlož do predhriatej rúry a peč pri 170 °C približne 40 minút. Medzitým si priprav polevu – dôkladne vymiešaj všetky prísady okrem orieškov. Vychladnuté donuty namáčaj jednou polovicou do polevy a posyp nasekanými orieškami. Poleva Ti do pár minút stuhne.

Tekvicové donuty

Potrebuješ:

  • 250g hladkej špaldovej múky
  • 1 lyžičku škorice
  • polovicu balíka prášku do pečiva
  • 1 vajce
  • 50ml oleja
  • 150ml mlieka
  • 200g tekvicového pyré
  • 70g cukru (alebo medu podľa chuti)

Miluješ jeseň? Otestuj sa v našom kvíze
zdroj: Pexels/Laura Gimbel

Postup: Najskôr si uvar tekvicu (najlepšie sa hodí hokkaido alebo maslová). Pomixuj a nechaj vychladnúť. Vajce, olej, mlieko a sladidlo vymiešaj poriadne metličkou, pridaj tekvicové pyré. Všetky suché ingrediencie spolu zmiešaj. Túto múčnu zmes pridaj až nakoniec k ostatným prísadám.

Rúru predhrej na 180 °C. Vymastené formy na donuty naplň cestom. Nechaj piecť približne 10-15 minút, treba ich sledovať, aby nebol vrch moc hnedý. Po upečení nechaj vychladnúť aspoň 5 minút a až potom ich vyberaj z formy. Po úplnom vychladnutí ich môžeš zdobiť podľa vlastnej fantázie.

Náš tip: Ako polevu zvoľ roztopenú bielu čokoládu.

Tak čo, ktoré z nich Ti zachutia najviac? Perfektne sa hodia aj na výlety a ver nám, deti sa Ti poďakujú. Ak chceš pokračovať v ďalších zdravých receptoch pre celú rodinu, určite si prečítaj zdravé snacky do 400 kalórií. 

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life