Zdravé donuty nielen pre najmenších: Ktorý z týchto receptov ti najviac zachutí?
LifeMáš niekedy s deťmi chuť na lákavé donuty v obchode? Asi ani nemusíme hovoriť o tom, aké sú to pre naše telo zbytočne prijaté kalórie. Pripravili sme pre teba pár zaujímavých receptov na ich zdravšie verzie. Poď sa na ne pozrieť.
Donuty patria k obľúbeným koláčikom, ktoré nás lákajú vôňou aj výzorom. Sú však ukážkou nezdravých tukov a cukrov, ktoré naše telo absolútne nepotrebuje. Doma si vieš jednoducho pripraviť tieto sladkosti, ktoré môžeš bez výčitiek ponúknuť aj deťom. Upeč ich spolu s nimi a určite neoľutuješ.
Donuty z gréckeho jogurtu
Potrebuješ:
- 1 vajce
- 180g gréckeho jogurtu
- med alebo akékoľvek sladidlo podľa chuti
- 1 lyžičku kakaa
- 1 lyžičku prášku do pečiva / sódy bicarbony
- 140g múky
Postup: Vajce poriadne vyšľahaj. Postupne, ako je v recepte písané, pridávaj všetky ingrediencie. Poslednú pridaj múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nezľakni sa, cesto bude trochu hustejšie. Aby sa ti lepšie dávalo do vymastených foriem, odporúčam navlhčiť ruky a obrniť sa trpezlivosťou. Výsledok však stojí za to.
Rúru predhrej na 200 °C. Donutky peč približne 15 minút. Či sú hotové, zistíš pomocou špajdle. Po upečení nechaj vychladnúť a až potom vyber z foriem. Ozdobenie je už na tebe – namoč napríklad do čokolády, posyp orieškami a máš hotovo.
Mrkvové donuty
Potrebuješ:
- 180g hladkej špaldovej múky
- 30g kukuričného škrobu
- 1 lyžičku mletej škorice
- 1 balenie prášku do pečiva
- štipku soli
- 50ml javorového sirupu
- 50ml oleja
- 230 ml mandľového nápoja
- 100g jemne nastrúhanej mrkvy
- na polevu: 135g práškového cukru, 20ml citrónovej šťavy, štvrť lyžičky škorice, štipku soli,
- nasekané oriešky
Postup: V jednej mise zmiešaj suché suroviny, v druhej tekuté. Tekuté prilej k suchým a vymiešaj hladké cesto, do ktorého nakoniec pridáš nastrúhanú mrkvu a opäť premiešaj. Cestom naplň vopred vymastené formy na donutky. Vlož do predhriatej rúry a peč pri 170 °C približne 40 minút. Medzitým si priprav polevu – dôkladne vymiešaj všetky prísady okrem orieškov. Vychladnuté donuty namáčaj jednou polovicou do polevy a posyp nasekanými orieškami. Poleva Ti do pár minút stuhne.
Tekvicové donuty
Potrebuješ:
- 250g hladkej špaldovej múky
- 1 lyžičku škorice
- polovicu balíka prášku do pečiva
- 1 vajce
- 50ml oleja
- 150ml mlieka
- 200g tekvicového pyré
- 70g cukru (alebo medu podľa chuti)
Postup: Najskôr si uvar tekvicu (najlepšie sa hodí hokkaido alebo maslová). Pomixuj a nechaj vychladnúť. Vajce, olej, mlieko a sladidlo vymiešaj poriadne metličkou, pridaj tekvicové pyré. Všetky suché ingrediencie spolu zmiešaj. Túto múčnu zmes pridaj až nakoniec k ostatným prísadám.
Rúru predhrej na 180 °C. Vymastené formy na donuty naplň cestom. Nechaj piecť približne 10-15 minút, treba ich sledovať, aby nebol vrch moc hnedý. Po upečení nechaj vychladnúť aspoň 5 minút a až potom ich vyberaj z formy. Po úplnom vychladnutí ich môžeš zdobiť podľa vlastnej fantázie.
Náš tip: Ako polevu zvoľ roztopenú bielu čokoládu.
Tak čo, ktoré z nich Ti zachutia najviac? Perfektne sa hodia aj na výlety a ver nám, deti sa Ti poďakujú. Ak chceš pokračovať v ďalších zdravých receptoch pre celú rodinu, určite si prečítaj zdravé snacky do 400 kalórií.