Skvelé jedlo — kľúč k spokojnému životu
LifeSom skutočnou milovníčkou jedla a aj života. Jedlo je mojou útechou, mojím motorom, vďaka ktorému s ľahkosťou a navyše radosťou prekonávam často neznesiteľné poveternostné podmienky či iné životné krízy. Ak sa aj ty občas potýkaš s jarnou únavou, vyčerpanosťou z letných horúčav, jesennou depresiou či neustálou zimou skús sa pozrieť na kolobeh ročných období mojimi očami. Každé ročné obdobie považujem za výnimočné a spájam si ho s jedlom, vďaka čomu sa vždy teším na zmenu ročných období, ktorú si nesmierne vychutnávam.
Jar je obdobím, ktorého sa po dlhotrvajúcej zime nikdy neviem dočkať. Po tuhej zime začína vykukovať jarný cesnak či fialky, ktoré pravidelne zbieram a vychutnávam si ich do sýtosti. Nie je nič lepšie ako sa počas krásneho jarného dňa vybrať na prechádzku a natrhať si dary prírody. Takáto aktivita ma vždy nabije pozitívnou energiou a navyše má aj uzdravujúce účinky.
Keď sa blíži jar, vždy netrpezlivo pobehujem po trhu či obchodoch a zháňam špargľu. Počas jarnej sezóny ju varievam na kvantá. Priam zbožňujem keď si špargľu iba oblanšírujem, pokvapkám olivovým olejom, osolím, okorením, k tomu uvarím vajce na mäkko alebo stratené vajíčko a zajedám to domácim pečivom. Ako sa máj blíži ku koncu, už mám celkom dosť reďkoviek a jarnej cibuľky a začínam túžiť po čerstvých paradajkách či voňavých uhorkách. Vtedy som rada, že jar sa blíži ku koncu a o mesiac začína leto!
Leto nemilujem pre horúčavy, pre možnosť vybehnúť k vode či opaľovaniu, ale zbožňujem ho pre jeho rozmanitosť v záhrade, na trhoch, v obchodoch, na tanieroch. Leto pre mňa znamená paradajka odtrhnutá priamo z kríčka, do ktorej sa môžem s chuťou zahryznúť. Sladké bobuľovité ovocie ako čierne či červené ríbezle u mňa vždy rozhodne končia v koláči alebo si ich vychutnávam iba tak natural .
Na lete milujem svieže limonády, ktorým som poslednú dobu prišla na chuť. Bavia ma tie nekonečné kombinácie – uhorková s limetkou, bazová s mätou či jahodovo–pomarančová. Počas horúcich letných dní nie je nič lepšie ako osviežiť sa nanukom či zmrzlinou. Samozrejme k letu patria aj búrky, po ktorých v lese určite nájdeš zopár húb, z ktorých je najlepšia praženica na svete. Leto vždy rýchlo preletí. Neviem čím to je, ale na jeho konci mám vždy pocit, že som nestihla uvariť a zjesť všetko čo som chcela. Ale vždy sa upokojujem tým, že leto tu bude o rok zas a ja si opäť budem môcť pochutnať na nejakom sviežom jedle.
Jeseň je pre mňa obdobie vetra a dažďa, ktoré pozorujem so šálkou dobrého čaju či horúcej čokolády spoza okna. Na jeseň sú trhy preplnené úrodou zo záhrad a polí, a ja nikdy neviem, čo skôr kúpiť. Na jeseň u mňa v kuchyni dominujú tekvice, cvikla, baklažány, pór a všakovakú koreňová zelenina. Je to obdobie, ktoré ma núti zapojiť fantáziu, prehrabávať sa v starých receptoch a hľadať nové a neodskúšané kombinácie. V tom vlhkom, veternom nečase sa mi žiadajú hrejivé dobroty v podobe polievok , indického karí, do ktorého som sa na prvú lyžicu zamilovala či iné hutné a výživné jedlá.
Zima má bezpochyby svoje čaro. Je úplne iná ako ostatné ročné obdobia. Nie preto, že vonku je priam neznesiteľná zima či preto, že sa blížia vianočné sviatky, ale preto, že vonku vládne upokojujúce ticho, ktoré ma núti “zakukliť” sa doma, pustiť si Franka Sinatru a pustiť sa do pečenia.
Zima je pre mňa obdobím pečenia koláčov plných čokolády a voňavého perníkového korenia, a obdobím objavovania starých receptov našich babičiek, pretože presne to v zime robím, snažím sa jesť sezónne a inšpiráciu hľadám práve u našich predkov, ktorých strava bola jednoduchá, no výživná a pomohla im prečkať dlhú zimu. A keď mám zimy dosť, otvorím zavárané marhule či ríbezle a razom sa ocitnem na hojdačke u rodičov na záhrade.
Toto je môj spôsob ako si užívať a vychutnávať život do poslednej omrvinky. Uvar si aj ty niečo chutné a hneď zabudneš na nehostinné počasie a na všetky životné útrapy! 🙂
photos: pixabay.com