Si kráľovnou kuchyne? Otestuj sa a dokáž, že ovládaš pojmy z gastronómie
KvízyPovedala by si o sebe, že si dobrá gazdinka, ktorej to v kuchyni ide naozaj dobre? To zistíme v dnešnom kvíze, kde budeš musieť správne rozlúštiť pojmy z gastronómie alebo správne postupy pri varení.
Ak ťa varenie baví alebo minimálne zaujíma a zároveň rada sleduješ nové trendy, tieto otázky určite zvládneš ľavou-zadnou. Pokojne to pošli aj kamoške, sestre či mamine, aby si aj ony otestovali svoje znalosti a schopnosti.
Keď na jedálnom lístku uvidíš slovo "antipasta", o aký pokrm ide?
Pochádza z talianskeho „antipasto“ a naozaj ide o názov pre predjedlo.
Čo je to deglazovanie?
Do panvice či pekáča sa zväčša naleje voda, vývar alebo víno. Zvyšky z mäsa sa uvoľnia a dodajú omáčke tú správnu chuť.
Ak pripravíš vinaigrette, čo to bude?
Ide o obľúbenú francúzsku zálievku, ktorá sa používa hlavne na šalát. Základ pozostáva z octu, citrónovej šťavy (alebo vínneho octu), čierneho korenia a soli.
Ktoré ingrediencie tvoria základ pre bešamelovú omáčku?
Základom je zápražka z hladkej múky a masla, do ktorej následne naleješ mlieko, prípadne smotanu či vývar. Na dochutenie sa používa soľ a štipka muškátového orieška.
Čo znamená pojem blanšírovanie?
Najčastejšie sa tak pripravuje ovocie a zelenina, ktoré si zachovajú svoju farbu, sviežosť, chuť a vitamíny.
Čo je to arborio?
Ide o druh guľatozrnnej ryža, ktorá sa používa na prípravu originálneho rizota.
Čo znamená termín "julienne" pri príprave zeleniny?
Takýmto spôsobom môžeš nakrájať rôzne druhy zeleniny.
Tak čo, potrápili ťa tieto pojmy z gastronómie? Ak máš ešte chuť na ďalší kvíz, odporúčame ti TENTO. Dokážeš uhádnuť o aké jedlo ide len na základe ingrediencií?