Ako dobre poznáš slovenské regionálne jedlá? Otestuj sa v našom kvíze
KvízyPre každú krajinu sú typické iné regionálne jedlá. Tie sa líšia aj podľa konkrétnych oblastí alebo miest, v ktorých sa zvyknú jedávať. Ak si myslíš, že si správna Slovenska, mala by si ich dobre poznať aj ty sama.
Z ktorej dedinky pochádza tradičná pochúťka s názvom bugačiky (bugače)?
Ide o dedinku v okrese Brezno. Toto jedlo sa môže pripravovať na viacero spôsobov, na sladko a aj na slano.
Pre oblasť Liptova je typické jedlo liptovské droby. Čo to je?
V zemiakovej náplni nemôžu chýbať škvarky, cibuľa a cesnak.
Aké jedlo sa ukrýva pod názvom haruľa?
Tento názov sa používa vo viacerých oblastiach stredného Slovenska, pričom ho využívajú najmä staršie generácie.
Aké jedlo sa ukrýva pod názvom talkne?
Môžeš ich poznať aj pod názvom dolky. Ide o kysnuté lievance. Toto pomenovanie používajú zväčša naše babičky a je typické pre oblasti stredného Slovenska, napríklad Horehronie či Novohrad.
Ako sa na východnom Slovensku nazývajú klasické šišky z kysnutého cesta?
Najčastejšie ide o oblasť Spiša alebo Zemplína. Toto jedlo sa najčastejšie pripravuje počas fašiangov.
Aká surovina nesmie chýbať vo fazuľovej polievke nazývanej geršňa?
Táto polievka je známa najmä v regiónoch Podpoľania a okolo Zvolena.
Z ktorého slovenského mesta pochádza tradičný trdelník?
Ide o sladký koláč z kysnutého cesta, ktorý má navyše zaregistrované ochranné zemepisné označenie. Skalický trdelník môže byť len jeden podľa pôvodnej receptúry.
Tak ako si dopadla? Uhádla si všetky? Ak máš chuť ešte sa otestovať, vyskúšaj aj TENTO náš kvíz. Odhalí ti, ako dobre ovládaš nárečové slová, s ktorými majú často problém aj rýdzi Slováci.