Rýchle recepty pre neočakávanú návštevu
Freepik/jcomp/freepik

Poznáš to – upratuješ v legínach, vlasy zopnuté do neupraveného drdolu, v kuchyni sa nič nedeje a zrazu príde správa: „O 20 minút sme u teba.“ V hlave spustíš tichý poplach, ale nezúfaj. Aj keď nemáš doma hotové chlebíčky a tortu z cukrárne, stále môžeš za pár minút vykúzliť niečo, čo zachráni tvoju reputáciu hostiteľky. Pripravili sme si pre teba rýchle a jednoduché recepty, ktoré ťa v tejto situácii zachránia.

Stihneš ich pripraviť aj s minimálnym vybavením a bez dlhého plánovania. Nájdeš medzi nimi slané aj sladké tipy, takže nech príde ktokoľvek – od kamarátky po svokru – budeš pripravená. A ešte si aj vyslúžiš pochvalu.

Recepty na slané jedlá

1. Syrové slimáky z lístkového cesta

Ak máš lístkové cesto v chladničke alebo mrazničke, si za vodou. Rozvaľkaj ho, potri taveným syrom alebo kečupom, posyp strúhaným syrom (eidam, čedar, niva – podľa toho, čo máš), zroluj, nakrájaj na kolieska, potrvi rozšľahaným vajíčkom a daj piecť do rúry. Pečú sa približne 15–20 minút na 180 °C. Slimáky sú chrumkavé, sýte a dajú sa jesť aj v stoji pri kuchynskej linke.

2. Tzatziki s chlebom alebo zeleninou

Tento osviežujúci grécky dip pripravíš doslova za 5 minút. Stačí nastrúhať uhorku, osoliť ju a nechať chvíľu postáť. Potom ju vytlač, zmiešaj s gréckym jogurtom, pretlačeným cesnakom a trochou olivového oleja.
Podávaj s nakrájanou bagetkou, chlebom alebo zeleninovými tyčinkami – ideálne mrkva, paprika, uhorka. Svieže, zdravé, nečakane chutné.

3. Paradajky s mozzarellou a bazalkou

Talianska klasika, ktorá vždy vyzerá dobre. Nakrájaj mozzarellu a paradajky na kolieska, poukladaj ich striedavo na tanier, pridaj čerstvú alebo sušenú bazalku, pokvapkaj olivovým olejom a pár kvapkami balzamika.
Trocha soli a korenia – a máš hotový predkrm, ktorý vyzerá, akoby si sa naň pripravovala celý deň.

Paradajky s mozzarellou
zdroj: Freepik/jcomp

4. Chrumkavé chlebíky s bylinkovým maslom

Medzi ultrajednoduchú, ale za to efektné recepty patrí určite chlieb jemne zapečený s bylinkami. Vymiešaj mäkké maslo s bylinkami (napr. pažítka, petržlen, tymian), pridaj štipku soli a trošku cesnaku. Potri tým krajce chleba alebo bagety, a daj ich na pár minút zapiecť do rúry.
Vonia to ako v pekárni a chutí ešte lepšie.

5. Studený tanier z chladničky

Toto je najrýchlejšie riešenie, ak máš len pár minút. Vyber všetko, čo máš – šunku, syr, oriešky, olivy, cherry paradajky, hrozno, sušené ovocie … a pekne to poukladaj na tanier. Pridaj krekry alebo chlieb a máš občerstvenie, ktoré si každý vyskladá podľa seba. Bez stresu, ale s efektom.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Lifestyle