3 dôvody, prečo máš pocit, že máš bezcenný život

Sme ženy a odjakživa máme na seba vysoké nároky. Chceme, aby všetko bolo dokonalé, a ak niekto nespĺňa naše predstavy, často ho vopred odsúdime. Za určitých okolností je to v poriadku, ale čo v prípade, ak zrazu ty sama nie si taká, aká by si mala byť? Cítiš sa bezcenná. Tento pocit môže byť devastujúci, no môžu zaň aj tieto tri veci. Ak ich odstrániš a zmeníš svoj život, táto emócia odíde.

Život nebýva jednoduchý, pretože keby bol, pravdepodobne by sme si ho dostatočne nevážili. No ak je príliš krutý, znamená to, že sme niečo urobili zle. Nie je ľahké robiť rozhodnutia a vlastne vôbec nie je jednoduché ani byť dobrým človekom. Ale ak máš chvíle, kedy sa cítiš bezcenná a zbytočná, musíš začať niečo robiť.

Život plný bezcennosti

Mávame v sebe množstvo pocitov, ktoré nemusia byť vždy len pozitívne. Bojujeme s traumami, depresiami, zlomenými srdcami a aj pocitom menejcennosti. Ak práve prechádzaš obdobím po rozchode, nezabudni si prečítať aj TENTO článok. S nasledujúcimi tromi vecami sa musíš čo najskôr vysporiadať, aby si si vážila samu seba.

Ťažké detstvo

Výchova dieťaťa nie je prechádzka ružovou záhradou. Malého človeka musíš pripraviť na život, v ktorom sa o seba dokáže postarať. To si pravdepodobne hovorili aj tvoji rodičia, ktorí boli možno až príliš prísni. Kládli na teba od malička neprimerane vysoké nároky, a preto si teraz pripadáš bezcenná. Máš pocit, akoby si nikdy neurobila nič dobré a každý úspech je pre teba bezvýznamný.

3 dôvody, prečo máš pocit, že máš bezcenný život
zdroj: Pexels/Lucas Pezeta

Ak prežívaš niečo takéto, je čas posunúť sa ďalej. Tvoji rodičia možno robili najviac, ako vedeli, ale ty sa musíš naučiť pochváliť samu seba. Všetky úspechy, ktoré v živote dosiahneš, sú významné a zaslúžiš si ich. Buď na seba hrdá.

Neprimerané okolie

Žijeme v zvláštnej dobe, v ktorej sa spoločnosť posúva míľovými krokmi k horšiemu. Nedokážeme si porozumieť a už vôbec nie sa navzájom podporovať. Trendy v správaní, ale aj v móde či práci, určujú známe osobnosti. Celkovo nami hýbu sociálne siete, a preto môžeš nadobudnúť pocit, že si bezcenná, keď tvoje dni nevyzerajú ako dni niekoho iného. To je však veľký nezmysel, ktorý nič neznamená. Nesústreď sa na to.

Málo lásky

Pocit bezcennosti môžeš mať aj vtedy, keď dostávaš málo lásky. A to nielen od seba, ale napríklad aj od partnera či rodiny. Celkovo je v tvojom okolí veľký chlad, ktorý ťa tlačí do negatívnych myšlienok. Nikto ťa nepochváli, nikto sa s tebou nepoteší, nič. Všetko, čo sa okolo vás deje, je, akoby si tieto okamihy prežívala s cudzími ľuďmi.

Skús sa zamerať aj na sebalásku, ktorú musíš mať rozvinutú na maximum, aby si si dokázala vážiť aspoň ty samu seba. V momente, keď to dosiahneš, začne na teba inak reagovať aj tvoje okolie. Buď sebavedomá a uvidíš, ako sa ti zmení život. Zahoď myšlienky, že si bezcenná, nie sú opodstatnené.

Viac z kategórie Life