Dovolenka snov pre milovníkov jedla
Pexels/Lina Kivaka/Boris Ivas

Dovolenka môže mať rôzne formy a ciele. Niekto cestuje za najkrajšou prírodou, druhý za historickými pamiatkami a iný obľubuje jedlo a gastronómiu navštívenej krajiny. Teraz sa zameriame na tých, ktorí milujú kvalitné a chutné pokrmy. Ak nevieš, kam sa vybrať na výlet, kde sa dobre naješ, týchto 5 krajín je podľa Cruise Dialysis top destináciami.

Dokonalé jedlo a neskutočná dovolenka – toto spojenie v tebe môže vyvolávať všetky túžby spojené s cestovaním. Krajiny, o ktorých budeme hovoriť, nie sú unikátne len svojou gastronómiou, ale aj nádhernou prírodou a pamiatkami. Celkovo sú to destinácie, kde bude tvoj výlet na 100 % skvelý. Stačí už len nájsť vhodný termín a smelo sa pustiť do ďalšieho dobrodružstva.

Dovolenka plná fantastického jedla

Keď ide o jedlo, je veľmi ťažké určiť, čo skutočne chutí každému človeku. Je to pikantné, sladké alebo korenené? Podľa prieskumu Cruise Dialysis je toto 5 najlepších krajín, kam sa určite oplatí vydať za skvelou gastronómiou.

Dovolenka snov pre milovníkov jedla
zdroj: Pexels/Ivan Samkov

Taliansko

Asi ťa neprekvapí, že medzi top krajinami v oblasti gastronómie je práve Taliansko. Pri spomenutí tejto destinácie sa ti určite vybavia vône pizze a lahodné špagety. Tamojší obyvatelia si s tvojimi chuťovými pohárikmi poriadne vyšantia. Používajú tie najkvalitnejšie bylinky, čerstvú zeleninu a ovocie. Jednoducho všetko, čo ti tam ponúknu, je na 100 % odlišné od toho, čo by si našla u nás.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Best Food by Marco Conforti (@italian_food)

Rovnako aj obyčajné cestoviny naberajú v Taliansku úplne iný význam. Keď tam budeš, určite nezabudni vyskúšať šaláty alebo jednoduchú bagetu potretú olivovým olejom s plátkom prosciutta. Je to lahôdka, na ktorú budeš spomínať ešte týždne. Takisto vyhľadaj syr Pecorino, ktorý ťa určite nadchne.

Francúzsko

Tymián, rozmarín či obyčajný petržlen. Tieto bylinky patria do najchutnejších francúzskych omáčok, po ktorých sa ti budú zbiehať slinky. Francúzsko je známe nielen svojimi makrónkami, ale aj neodmysliteľným croissantom. V oblasti dezertov sú Francúzi skutočnými majstrami.

Ich kuchyňa sa preslávila aj jedlami ako ratatouille či boeuf bourguignon. Tieto pochúťky sa pýšia pestrými chuťami a kvalitnými surovinami.

Vo Francúzsku sa dokonale spája kulinársky zážitok s cestovateľským. Ich čerstvo upečené bagety sú známe po celom svete a aj takéto „obyčajné“ pečivo dokáže uspokojiť všetky tvoje chute. Chrumkavosť ich pečiva je priam dokonalá.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Notorious Foodie (@notorious_foodie)

Grécko

Keď sa povie baklava, v podvedomí si určite predstavíš famózny koláčik, ktorý len tak niekde nezoženieš. Kto by veril, že obyčajné lístkové cesto v spojení s orechmi a medom dokáže vytvoriť takýto skvost. Ak sa zastavíš v Grécku, nezabudni ani na choriatiki či spanakopitu. Grécki obyvatelia majú veľmi vyberavý vkus na jedlo, ktorý však ulahodí každému.

Medzi dezertmi nesmie chýbať sfougata, koulouri a galaktoboureko. Nájdeš u nich aj rôzne domáce nátierky a omáčky, medzi ktoré patrí aj tzatziki. A samozrejme, nesmieme zabudnúť na ich svetoznámu musaku.

Španielsko

Španielske jedlá majú často zložité názvy, za ktorými sa však skrývajú nesmierne chutné pokrmy. Medzi najznámejšie patria tapas, pinchos, paella a fideuà. To však zďaleka nie je všetko. Napríklad gambas al ajillo sú cesnakové krevety, ktoré sa bežne podávajú ako chuťovky.

Ak si milovníčkou polievok, gazpacho by určite nemalo chýbať na tvojom gastronomickom zozname. Kombinácia paradajok, papriky, uhorky, cibule, olivového oleja a korenia je jednoducho dokonalá.

Dovolenka snov pre milovníkov jedla
zdroj: Pexels/Marcelino Ibericos

Pre nadšencov štipľavého majú svoje patatas bravas, čo sú vlastne vypražené zemiaky v spojení s pikantnými omáčkami. Ich salámu chorizo určite poznáš, no vyskúšať ju priamo z domáceho trhu je niečo, nad čím určite pouvažuj pri návšteve Španielska.

Čína

Ak plánuješ návštevu Číny, nevynechaj ani jej bohatú gastronómiu. Možno si už ochutnala ryžové rezance, jarné závitky alebo kung pao. Avšak určite by si mala spoznať aj ich Dim Sum, ostrokyslú polievku a ďalšie zaujímavé kombinácie chutí. Čínska kuchyňa sa nebojí skĺbiť pikantné so slaným a na záver to „doťuknúť“ niečím sladkým.

Čínske chute sú veľmi špecifické, a preto nemusia vyhovovať každému. Platí to najmä pre tých, ktorí preferujú len tradičné jedlá. Ak však túžiš po spoznávaní nových chutí, neváhaj experimentovať. Pri objavovaní nového môžeš vždy viac získať ako stratiť. Rovnako je to aj v prípade cestovania. Tvoja dovolenka tak nemusí byť iba nudným zážitkom.

Zdroj: Cruise Dialysis

Viac z kategórie Cestovanie