Myslíš, že sa vyznáš vo varení? Tieto pojmy z gastronómie by si mala poznať
KvízyPovedala by si o sebe, že si dobrá gazdinka, ktorej to v kuchyni ide naozaj dobre? To zistíme v dnešnom kvíze, kde budeš musieť správne rozlúštiť pojmy z gastronómie alebo správne postupy pri varení.
Ak ťa varenie baví alebo minimálne zaujíma a zároveň rada sleduješ nové trendy, tieto otázky určite zvládneš ľavou-zadnou. Pokojne to pošli aj kamoške, sestre či mamine, aby si aj ony otestovali svoje znalosti a schopnosti.
Čo znamená pojem blanšírovanie?
Najčastejšie sa tak pripravuje ovocie a zelenina, ktoré si zachovajú svoju farbu, sviežosť, chuť a vitamíny.
Čo je to deglazovanie?
Do panvice či pekáča sa zväčša naleje voda, vývar alebo víno. Zvyšky z mäsa sa uvoľnia a dodajú omáčke tú správnu chuť.
Ktoré ingrediencie tvoria základ pre bešamelovú omáčku?
Základom je zápražka z hladkej múky a masla, do ktorej následne naleješ mlieko, prípadne smotanu či vývar. Na dochutenie sa používa soľ a štipka muškátového orieška.
Ak pripravíš vinaigrette, čo to bude?
Ide o obľúbenú francúzsku zálievku, ktorá sa používa hlavne na šalát. Základ pozostáva z octu, citrónovej šťavy (alebo vínneho octu), čierneho korenia a soli.
Čo je to arborio?
Ide o druh guľatozrnnej ryža, ktorá sa používa na prípravu originálneho rizota.
Čo znamená termín "julienne" pri príprave zeleniny?
Takýmto spôsobom môžeš nakrájať rôzne druhy zeleniny.
Keď na jedálnom lístku uvidíš slovo "antipasta", o aký pokrm ide?
Pochádza z talianskeho „antipasto“ a naozaj ide o názov pre predjedlo.
Tak čo, potrápili ťa tieto pojmy z gastronómie? Ak máš ešte chuť na ďalší kvíz, odporúčame ti ten o slovenských regionálnych jedlách.