Doba spotreby kozmetiky, ktorú si treba sledovať

Určite vieš, že existuje doba spotreby kozmetiky, ktorá netrvá večne. Používaš kozmetiku len do dátumu exspirácie alebo ešte stále máš doma produkty, s ktorými by si sa mala už dávno rozlúčiť?

Je obrovská chyba, ktorá ťa môže stáť krásnu a žiarivú pleť. Všetko, čo sa deje na tvojej pleti, neskôr sa môže odraziť na tvojom organizme a naopak. Počas doby spotreby je používanie kozmetiky bezpečné.

No a potom ti už nikto nemôže zaručiť, že sa nevyhádžeš, nebudeš mať zrazu suchú a podráždenú pokožku alebo pery a ďalšie nepríjemné následky, ktorých sa tak ľahko nezbavíš.

Aká je doba spotreby kozmetiky, ktorú používame najčastejšie?

Make-up a korektory – 1 rok

Pokiaľ tvoj make-up a korektor po nejakej dobe používania majú oveľa redšiu konzistenciu, ako bola tá pôvodná, je to jedným zo znamení, že prišiel čas sa s nimi rozlúčiť.

Púder – 2 roky

Sem patria aj púdrové highlightery, bronzery a lícenky. Ich doba spotreby je dlhšia práve kvôli suchej konzistencii, v ktorej sa baktérie rozmnožujú oveľa pomalšie.

Kozmetické rodukty, ktoré nepoužívaj po dátume spotreby - Púder
zdroj: Freepik/freepik

Riasenka – 3 až 6 mesiacov

Tri mesiace v prípade, ak ju používaš každý deň a 6 mesiacov, ak ju používaš len príležitostne. Úplne jednoduché. Ak by si ju náhodou chcela používať dlhšie, tak mysli na to, že baktérie z mihalníc sa dostávajú do tvojich očí a následne úplne bez problémov cestujú do tvojho organizmu. Predpokladám, že to nepotrebuješ.

Rúž a lesk na pery – 2 roky

Znamením, že obľúbené rúže už patria do koša, bude ich nerovnomerná pigmentácia na tvojich perách. Alebo sa stanú zrazu príliš suché. V prípade leskov na pery to ukáže až príliš silná lepkavosť, ktorú si predtým nezaznamenala.

Občas za zhoršený stav našej pleti môžeme len my samé. Preto dbaj nielen na dobu spotreby kozmetiky, ale aj na základné chyby. V exkluzívnom rozhovore s vyhľadávanou kozmetičkou sa dozvieš, akých chýb sa ženy najčastejšie dopúšťajú v starostlivosti o pleť.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Beauty