Pexels/Sofia Alejandra

Čo je na tomto svete azda to najhoršie? Nepoznať lásku, zažiť traumatizujúce momenty, chorobu či smrť niekoho blížneho. Toto sú zrejme veci, ktoré by boli v tomto rebríčku na najvyšších priečkach. A práve smrť by mu vládla. Niečo, čomu nevieme predísť, niečo, čo sa nedá zmeniť, aj keby sme mali všetky peniaze a moc sveta. A zároveň niečo, čo nám spôsobí tak neskutočnú bolesť, že sa to až nedá vydržať … 

Nikdy nevieš, kedy a ako sa to stane. Tvoj bežný deň sa v jednej chvíli zmení na jeden z tých najhorších, keď sa dozvieš, že z tohto sveta odišiel niekto, kto patril do tvojho srdca. Najprv nechápeš a potom sa rúcaš k zemi. Slzy ti stekajú po tvári a neopustia ju ešte mnoho nasledujúcich dní a týždňov.

Otázky, výčitky, prosby, … už nič nezmení to, čo sa stalo. A pritom to navždy zmení teba.

Na pohrebe sa s človekom rozlúčia všetci, no ty vieš, že v skutočnosti ho nechceš nechať ísť. Spravila by si čokoľvek, len aby sa dal vrátiť čas. Tušíš, že to nejde, no aj tak tie myšlienky držíš v sebe. Deň po dni si začínaš naozaj pripúšťať, že on tu už nie je. A nikdy nebude. Už ho viac neuvidíš. Viac sa s ním neporozprávaš, ani nezasmeješ. Tvoje srdce puká od zúfalstva.

Chodíš ako bez duše, i keď tá tvoja ťa ešte neopustila. Nemáš náladu a jediné čo chceš, je len ležať bez toho, aby ťa niekto otravoval. Pretože každý, s kým sa stretneš ti opakuje to isté. Bude to dobré. Čas všetko vyrieši, neboj sa. Lenže ty tomu vôbec neveríš. Ako môže byť ešte niekedy tvoj život v poriadku, keď v ňom bude niekto chýbať?

Je pravda, že čas zahojí všetky rany, no ale i to, že jazvy v tebe už ostanú navždy. Budú ti pripomínať tú stratu. No každým mesiacom či rokom sa na nich už budeš pozerať inak. Nebudeme ti klamať, nikdy sa s tým nezmieriš úplne, no pochopíš, že tvoj život ide ďalej, a že to, čo sa stalo, tak zrejme malo byť. Prijmeš ten fakt, aj napriek tomu, že v tebe bude navždy vyvolávať neúnosný mix pocitov.

Žiadna rada na svete ti v tomto období nepomôže a neexistuje ani liek, ktorý by vyliečil tvoje srdce. Neostáva ti nič iné, len ísť ďalej. Avšak, čím rýchlejšie bude čas plynúť, tým viac sa tvoje spomienky budú meniť z tých srdcervúcich, na tie úsmevné. Mysli na to, že nikto nechce, aby sa jeho blížni trápili až do smrti kvôli tomu, že jeho zastihla skôr. 

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieLife