Ľahký zákusok

Zákusok ako od babičky – mäkučký perník

Na tento zákusok síce potrebuješ viac surovín, ale nezľakni sa. Príprava trvá menej ako 10 minút. Potrebuješ:

  • 100 ml oleja
  • 400 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru (ak nemáš, daj kryštálový, nič sa nestane)
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 1 PL kakaa
  • 1 ČL mletej škorice
  • 3 PL džemu (ideálne malinový, ríbezľový)
  • 0,5 l mlieka
  • 1 ks kypriaceho prášku do perníka
  • 2 ks vajec

V miske zmiešaj vajcia, olej, cukor, kakao, škoricu a džem. Následne postupne pridávaj vlažné mlieko (nie studené z chladničky). Pred pridaním do zmesi zmiešaj múku so sódou bikarbónou a kypriacim práškom do perníka. Potom všetky ingrediencie spoj a pridaj do tekutej hmoty. Vznikne ti cesto, ktoré má skôr tekutú, ale hladkú konzistenciu. Ak chceš perníku dodať špecifickú chuť a príjemnú vôňu, nastrúhaj trošku pomarančovej kôry, ktorá mu dodá krásny aromatický nádych. Rúru si nastav na 180 °C a peč asi 25–30 minút. Po vychladnutí ho potri džemom a polej roztopenou čokoládou. Je to jednoduché, čo myslíš?

Jablková štrúdľa

Tento veľmi jednoduchý zákusok pripravíš za pár minút. Potrebuješ:

  • 3-4 väčších jabĺk
  • lístkové cesto (netráp sa zložitým receptom, kúp ho v obchode)
  • škoricu
  • kryštálový cukor
  • vajíčko na potretie

Dosku si podsyp múkou, aby sa ti cesto počas vaľkania na rozmer 45 x 30 cm nelepilo. Jablká očisti, nastrúhaj na strúhadle a dôkladne z nich vytlač šťavu. Potom ich rovnomerne rozlož po celom povrchu cesta. Posyp škoricou, trochou cukru a ak máš rada, môžeš pridať aj orechy alebo hrozienka.

Potom cesto opatrne zroluj do rolky a vlož na plech vystlaný papierom na pečenie. Vidličkou popichaj na viacerých miestach, aby sa vzduch dostal dovnútra a štrúdľa sa rovnomerne prepiekla. Potri ju vyšľahaným vajíčkom, aby získala krásnu zlatistú farbu. Peč na 180 °C približne 15 minút, alebo až uvidíš, že povrch štrúdle je krásne zlatý a lesklý.

Jablková štrúdľa
zdroj: Freepik/freepik

Tieto jednoduché zákusky sú nielen chutné, ale aj praktické na prípravu. Takto si môžeš pochutnať na niečom sladkom bez toho, aby si strávila hodiny v kuchyni. A zvládne ich naozaj každá, aj keď pečenie nie je tvoja silná stránka. Týmito dezertmi určite zažiariš!

Ak máš chuť na niečo krémovejšie a si už zbehlá v pečení, klikni sem a vyskúšaj tiramisu v pohárikoch.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Šoubiznis & Life