Ak hľadáš potravinu, ktorú by si mohla jesť bez výčitiek a navyše má pre tvoj organizmus množstvo benefitov, chceli by sme ti dať do pozornosti kyslú kapustu. Mnoho ľudí ju prehliada a konzumujú ju maximálne tak vo vianočnej kapustnici. A pritom ide doslova o zázrak prírody.
Má minimum kalórií
Verila by si tomu, že kyslá kapusta obsahuje na 100 g len približne 20 kalórií? Ide o potravinu, ktorú si môžeš dopriať bez akýchkoľvek výčitiek aj vo väčšom množstve. A pokojne aj počas diéty alebo na ceste zdravého životného štýlu.
Obsahuje množstvo vitamínov
Kyslá kapusta je skvelým zdrojom najmä vitamínu C. Hovorí sa, že ho obsahuje viac ako citrusy. Okrem toho obsahuje aj vitamíny skupiny B, E, K a minerály železo, horčík, draslík alebo fosfor. Nemusíš sa zbytočne dopovať výživovými doplnkami. Potrebné vitamíny a minerály môžeš ľahko získať aj z jedla, ktoré konzumuješ.
Ochráni ťa pred chorobami
Vďaka veľkému množstvu vitamínu C by si si kyslú kapustu mala dopriať najmä v tomto období. Zlepší tvoju imunitu a ochráni ťa pred chorobou. Znižuje dokonca aj krvný tlak alebo hladinu cukru v krvi, preto je vhodná aj pre diabetikov.
Aby toho nebolo málo, jej konzumáciou si zlepšíš aj svoje trávenie. Obsahuje totiž lactobacily, ktoré sú prírodným probiotikom. Zápchy ti tak už nehrozia. Neviem, či aj tebe, ale nám rodičia a starí rodičia v detstve hovorievali, že od kapusty r*ť popustí. 🙂
Môžeš ju využiť na viac spôsobov
Samozrejme, že záleží od toho, ako si kapustu urobíš. Taká polievka už má kalórií oveľa viac. Najviac benefitov získaš zo surovej kyslej kapusty. Môžeš si ju pridať napríklad k zemiakom alebo k mäsu, ako prílohu.
Okrem toho si z kapusty môžeš pripraviť šalát, placky alebo rizoto. Na aký spôsob uprednostňuješ kyslú kapustu ty?