Keď si scrolluješ Instagram, väčšinou natrafíš na dokonalé fotografie, pri ktorých si niekedy povieš, že by si chcela také isté. Okrem módy, jedla či beauty produktov tam však môžeš sledovať aj profily, ktoré ťa naučia niečo nové a aspoň si z toho čosi vezmeš.

Už dávno neplatí, že Instagram je len strata času a nenájdeš tam nič zmysluplné. Ďakujme za influencerov, ktorým záleží na tom, aby svojich fanúšikov naučili aj viac, než sa len pekne obliecť, nalíčiť a navariť si chutný obed.

Nasledovné profily by si mala určite začať sledovať a pokojne si popozeraj aj ich staršie príspevky. Možno tam bude viac textu, než si bežne zvyknutá, no daj tomu šancu a venuj im chvíľku svojho času. Stojí to naozaj za to a určite to neoľutuješ.

Dejepis inak

Tiež si v škole neobľubovala veľmi dejepis a mala si problém zapamätať si všetky tie roky a mená? Sandra má okrem Instagramu aj YouTube kanál, kde pravidelne pridáva zaujímavé videá o našej histórii. Jej štýl ťa ale nebude v žiadnom prípade nudiť, práve naopak. Budeš hltať každé jej slovo.

View this post on Instagram

,,(…) Nový prístav je hodný toho, aby sa Bratislava oň zaujímala, pretože jeho dokončenie bude predstavovať v budúcom vývoji mesta rozhodujúci míľnik smerom k dobrému.” Tak sa píše v Pressburger Zeitung z 10. apríla 1898. ⚓Zimný prístav je moja obľúbená lokalita v Bratislave. Pri pohľade naň a aj na iné miesta na Slovensku, musím však smutne konštatovať, že pokiaľ ide o historické, kultúrne a architektonické pamiatky, sme takí majstri nevyužitých príležitostí. . . ⛴ Keď sa na konci 19. storočia začalo uvažovať o jeho výstavbe, malo ísť len o menší prístav, v ktorom by kotvili lode počas nepriaznivého počasia. Nakoniec však ministerstvá orby a dopravy dohodli vybudovanie veľkého zimného prístavu pre 200 lodí a tak u nás vyrástol najväčší riečny dopravný prístav, aký kedy Uhorsko malo 😮 Usporadúvali sa tu orientálne a medzinárodné dunajské veľtrhy, na ktorých sa pravidelne predstavovali výdobytky techniky, rôzne výrobky a najmodernejšie inovácie. Existoval dokonca aj záujem vytvoriť lodnú cestu z Dunaja cez Čierne more do Odesy až do Perzie a Turkmenistanu. 🌟 Svoj zlatý vek zažil počas 1.ČSR pretože bol strategickým zásobovacím bodom. V centre diania sa ocitol aj počas druhej svetovej. Nemci ho používali na zásobovanie armád, prekládku odvlečenej koristi z východného frontu domov, ale aj na odsuny Židov a ich majetku. Bombardovanie na konci vojny výrazne poškodilo celý prístav, sklady ale aj dunajskú flotilu. Dodnes sa však v areáli podarilo zachovať niekoľko pamiatok. Napríklad sklad č.7, Dom lodníkov alebo aj plavebný remorkér Šturec. . . . Nedávno som tu robila rozhovor pre magazín Sóda, ktorý si snáď budete môcť prečítať už v najbližších týždňoch. Všimla som si, že výstavba nových projektov ako Eurovea 2, Twin City, Sky Park sa tlačí stále viac a viac k zimnému prístavu a strašne moc sa bojím, že v budúcnosti sa s ním nebude rátať ako so súčasťou nových mestských štvrtí. #dejepisinak #zimnypristav #bratislava Foto: Magdaléna Tomalová

A post shared by Dejepis Inak (@dejepisinak) on

Ekoistky

Ak ťa zaujíma život zero waste a chceš začať používať ekologické náhrady jednotlivých výrobkov, Maťka a Katka ťa naučia ako na to. Pravidelne pridávajú rôzne tipy, ktoré ti uľahčia nielen tvoj život, ale ušetria ti aj nejaké to euro navyše. Ono už dávno neplatí, že žiť udržateľne si môžu dovoliť len tí, ktorí sú bohatí.

View this post on Instagram

Jesť či nejesť mäso, to je otázka! Zároveň je to aj téma, do ktorej sa chystáme pustiť sa už celú večnosť. Jedna z nás totiž neje mäso už viac ako dva roky a tá druhá sa snaží ho obmedziť. Jedno obdobie mi to ide lepšie a niekedy zas nie, je to však cesta, ktorú považujem za správnu. Už vyše roka sa snažím skoncovať s mäsom. Nikdy som si však nemyslela, že takúto vetu napíšem alebo poviem. Nevedela som si predstaviť si vegetariánsku alebo nebodaj aj vegánsku stravu. Nikdy som sa s tým nestretla. Posledné roky to však na mňa prišlo. Snažím sa byť vegetariánom, ale som len reducetarián (človek, ktorý obmedzuje svoj príjem mäsa). Je to však naozaj “len” alebo je to až? Kde je tá hranica, kedy sa už môžem pochváliť? Rozmýšľate niekedy nad tým aj Vy takto? Ja som to tak mala prvé mesiace, nešlo mi to úplne dokonalo. Teraz som sa však naučila sa počúvať svoje telo a dať mu to čo si praje alebo ho niekedy trošku chuťovo oklamať dobre okoreneným tofu. Aj tu totiž platí to isté pravidlo ako pri zero waste životnom štýle, nikto nedokáže byť 100% dokonalý, tak sa nenúťte byť aj Vy. Ak chcete byť vegetarián začnite pomaly ako ja, začnite hlavne redukovať množstvo mäsa a už aj tento jednoduchý krok dokáže spraviť obrovské zmeny. Mne to pomohlo zdravotne a úprimne sa cítim lepšie a hlavne som vždy na seba hrdá, že kvôli mne nemuselo trpieť žiadne zviera, toto je moja motivácia. Aká je tá vaša? #ekoistky #budekoista #maso #vegetarian #reducetarian #zerowaste #udrzatelnost

A post shared by Ekoistky (@ekoistky) on

Udialo sa

Premýšľala si niekedy nad tým, čo všetko sa mohlo udiať počas dnešného dňa, ale pred desiatkami či stovkami rokov? Profil Udialo sa ti každý deň prináša zaujímavé informácie o tom, aké udalosti sa v minulosti odohrali.

Fitclan

Chcela by si schudnúť a začať žiť zdravšie, no niekedy sama nevieš, akým informáciám môžeš veriť? Fitclan pravidelne vyvracia tie najbežnejšie mýty o živom zdravotnom štýle a okrem toho prináša rôzne tipy nielen na chutné jedlá.

View this post on Instagram

Jasné, tých faktorov je oveľa viac. Ale keď si zoberieme bežného človeka s nadváhou, na začiatok stačí dodržať pár totálne easy bodov a môžu sa začať diať divy ☺️ • Nestrácaj čas hľadaním tej najlepšej tabletky na chudnutie (btw, neexistujú), nehľadaj najlepší jedálniček (neexistuje, kopírovanie nejakého iného ti nepomôže), nesnaž sa nejesť (to nie je správny prístup, budeš hladný, skončí to asi prežieraním) 🤨 • Skús si vytvoriť nejaké návyky, napríklad, že denne spravíš aspoň 5000 až 10 000 krokov. Keď robíš denne 2000 krokov, aj tých 5000 bude super progres a hodnotný nový návyk. Navyše udržateľný. Neskôr to šupni na 8000 a snaž sa o dlhodobú udržateľnosť. ✌🏼 Ďalší návyk môže byť taký, že ku každému jedlu si dáš porciu zeleniny. Možností je veľa, skús implementovať pár a stanú sa zázraky. • Ďalší problém – tekuté kalórie. Sprite, Cola a áno, aj ten 100 % džús stojí za prd. Proste nepi cukry. Dohodnuté? Bežný človek s nadváhou má väčšinou stovky kalórií len z cukrovej vody, ktorá ho nezasýti a nedodá žiadne mikroživiny. 😑 Namiesto džúsu si sprav šťavu z pomarančov. Dostaneš do seba vitamíny, minerály, vlákninu a navyše ťa to bude stáť pravdepodobne aj menej kalórií. Win-win. • Nepozeraj sa na potraviny ako na dobré a zlé. Ublížili ti snáď? Rozoznávaj nutrične hodnotné a menej nutrične hodnotné potraviny. V jedálničku maj aspoň 80 % tých nutrične hodnotných, čo najmenej spracovávaných a neboj sa dopriať si aj niečo, na čo máš chuť. Všetkého veľa škodí a tlačiť do seba ryžu s mäsom 7x denne naozaj nie je ideálna a zdravá voľba. Odpútaj sa od takéhoto mindsetu, pretože aj veda nám hovorí, že rigidné stravovanie je spájané s depresiami, prejedaním, nervozitou a ťažším udržiavaním stratenej hmotnosti. • Vykašli sa na dokonalosť. 🙅🏻‍♂️ Perfekcionizmus je niečo, na čo by si mal rýchlo zabudnúť. Jeden deň bude oslava, dáš si 3 poháriky, tortu a ten klasický vyprážaný rezeň, pol ryža/pol zemiaky. Eh. Tvoj život nekončí, tvoja diéta nie je zruinovaná, tvoj progres nie je vyhodený do luftu. Prestaň! 😩Všetci to sem-tam poserieme, ale máš tu ďalší deň, kedy môžeš pokračovať vo svojom režime. Zameraj sa na konzistentnosť. Bude to tak lepšie. __ #chudnutie #progres

A post shared by fitclan (@fitclan) on

Michal Sabo

Greenfluencer Michal Sabo ťa naučí, že by si nemala byť ľahostajná k prostrediu, v ktorom žijeme. Mala by si sa zaujímať o klímu, ktorá ťa potrebuje, pretože aj ty môžeš prispieť k tomu, aby sa nám tu žilo lepšie. Okrem toho pravidelne zbiera odpadky, čím inšpiroval mnohých ľudí, aby sa k nemu pridali.

Viktor Vincze

Chcela by si separovať odpad, no sama niekedy nevieš, čo by si mala do ktorého kontajnera vyhodiť? Moderátor Viktor Vincze pravidelne radí, ako triediť odpad a okrem toho prináša množstvo zaujímavých správ zo sveta ekológie. Určite si pozri výber jeho stories, kde sa dozvieš viac.

View this post on Instagram

Pozdravujem vás z turistiky na horách, v ktorých tvorbe sú Slováci na popredných európskych priečkach. Skládkovacia mechanika ešte stále vyvoláva rozpaky, takže ju opäť rád vysvetlím: 👉ak nie ste z Bratislavy alebo Košíc, všetok odpad, ktorý vhodíte do obyčajného kontajnera v kancelárii, škole či domácnosti, putuje AUTOMATICKY na skládku 👉nikto ho za vás nedotrieďuje, ani nekontroluje 👉skládka nie je príroda, váš bioodpad sa na nej nerozloží ako v lese. Keď už odpad na skládku dorazí, zasypú ho a utlačia haldami ďalšieho odpadu, čím sa proces rozkladu zastaví 👉ročne hasiči riešia asi 230 požiarov skládok, ktoré ovzdušie a okolie zamorujú nekontrolovateľným bordelom. Náklady na jedno hasenie dosiahnu aj 45 tisíc Eur 👉skládky môžu ohrozovať a kontaminovať pôdu a podzemnú vodu 👉ak skvelo recyklovateľnú PET fľašu nevyhodíte do žltej, ale čiernej nádoby, z očí vám síce zíde, ale na kôpke za mestom prežije ďalšie stovky rokov 👉napriek tomu skoro až polovica slovenského komunálneho odpadu končí na skládkach (milión ton!) 👉každá skládka, na ktorej som bol, je plná recyklovateľných materiálov. To by sa nám ale muselo chcieť ich vyhadzovať tam, kam patria – do farebných kontajnerov. . V stories onedlho zverejním odpadový a separačný kvíz. A v osvete budem pokračovať aj medzi deťmi. Táto momentka vznikla počas nakrúcania videoklipu k ekologickej pesničke, na ktorej spolupracujem s duom @smejkoatanculienka ♻️💚 Poraďte, ako by sa mohol volať komiksový superhrdina na fotografii? . #waste #landfill #odpad #skladka #viktorvincze

A post shared by Viktor Vincze (@viktorvincze) on

Vedátor

Veda nemusí byť len nudná. Ak sa chceš naučiť niečo nové, no zároveň tomu chceš aj pochopiť, začni sledovať Vedátora. Samuel vie, ako aj náročnú tému podať tak, aby tomu porozumeli ostatní ľudia bez toho, aby mali pocit, že sú zahltení množstvom poučiek.

View this post on Instagram

Dusia nás rúška? Vyskúšal som za vás. Tá vec na mojom prste sa volá oximeter a ako asi tušíte, meria nasýtenie krvi kyslíkom. Ako vidíte, aj napriek rúšku na tvári som blízko maximálnej hodnote, oveľa väčšie výkyvy som dosiahol napríklad pohybom alebo dlhým rozprávaním. Ako to funguje? Hemoglobín má iné absorpčné vlastnosti pre červené a infračervené svetlo v závislosti od toho, či v ňom je kyslík alebo nie. Oximeter vyšle do prstu dva záblesky, červený a infračervený. Na opačnej strane zmeria, koľko preniklo a na základe toho určí nasýtenosť kyslíkom. Možno máte na športových či chytrých hodinkách zelené svetlo, ide o podobný princíp, len sa meria odraz svetla. Prečo teda niektorí ľudia tvrdia, že ich rúška dusia? Možno ide o panický záchvat – bojím sa predstavy, že sa dusím a tak začnem zrýchlene dýchať. Druhá možnosť je, že si oxid uhličitý nesprávne asociujú s teplým a vlhkým vzduchom, ktorý vydychujú. (Tretia možnosť je tiež, možno si len vymýšľajú.) Kto neverí, nie je nič jednoduchšie, než si kúpiť vlastný oximeter – stojí to asi 20 eur – a sám si to vyskúšať. Rúška pomáhajú obmedzovať šírenie vírusov kvapôčkami a ide o najjednoduchší a najlacnejší spôsobom ako dostať epidémiu pod kontrolu. Niektorí ľudia naozaj rúško nemôžu nosiť z objektívnych dôvodov. Aj kvôli nim by ho mali nosiť všetci, čo môžu. [Samuel]

A post shared by Vedátor (@vedator_sk) on

Prihlasujem do newslettera...

Dostávaj najlepšie novinky z Odzadu

Prihlásením sa do newslettera súhlasíte s podmienkami ochrany súkromia.