Žena stojí pri sporáku

Povedala by si o sebe, že si dobrá gazdinka, ktorej to v kuchyni ide naozaj dobre? To zistíme v dnešnom kvíze, kde budeš musieť správne rozlúštiť pojmy z gastronómie alebo správne postupy pri varení. 

Ak ťa varenie baví alebo minimálne zaujíma a zároveň rada sleduješ nové trendy, tieto otázky určite zvládneš ľavou-zadnou. Pokojne to pošli aj kamoške, sestre či mamine, aby si aj ony otestovali svoje znalosti a schopnosti.

Ktoré ingrediencie tvoria základ pre bešamelovú omáčku?

Správne! Nesprávne!

Základom je zápražka z hladkej múky a masla, do ktorej následne naleješ mlieko, prípadne smotanu či vývar. Na dochutenie sa používa soľ a štipka muškátového orieška.

Čo je to deglazovanie?

Správne! Nesprávne!

Do panvice či pekáča sa zväčša naleje voda, vývar alebo víno. Zvyšky z mäsa sa uvoľnia a dodajú omáčke tú správnu chuť.

Čo je to arborio?

Správne! Nesprávne!

Ide o druh guľatozrnnej ryža, ktorá sa používa na prípravu originálneho rizota.

Keď na jedálnom lístku uvidíš slovo "antipasta", o aký pokrm ide?

Správne! Nesprávne!

Pochádza z talianskeho „antipasto“ a naozaj ide o názov pre predjedlo.

Ak pripravíš vinaigrette, čo to bude?

Správne! Nesprávne!

Ide o obľúbenú francúzsku zálievku, ktorá sa používa hlavne na šalát. Základ pozostáva z octu, citrónovej šťavy (alebo vínneho octu), čierneho korenia a soli.

Čo znamená termín "julienne" pri príprave zeleniny?

Správne! Nesprávne!

Takýmto spôsobom môžeš nakrájať rôzne druhy zeleniny.

Čo znamená pojem blanšírovanie?

Správne! Nesprávne!

Najčastejšie sa tak pripravuje ovocie a zelenina, ktoré si zachovajú svoju farbu, sviežosť, chuť a vitamíny.

Ako dobre poznáš pojmy z gastronómie? Ukáž, či ti to pri varení ide
V KUCHYNI TI TO VEĽMI NEJDE.
Pojmy z gastronómie veľmi neovládaš. Môžeš to znamenať len dve veci – buď ti varenie nejde, alebo sa zameriavaš skôr na klasiku. Nevadí, aspoň si sa naučila niečo nové.
MOHLO TO BYŤ AJ LEPŠIE.
Niektoré pojmy poznáš, ale iné si doteraz nepočula, prípadne si sa nechala pomýliť. To vôbec nevadí, vždy je dobré naučiť sa niečo nové.
V KUCHYNI TI TO IDE NA VÝBORNÚ.
Problém ti nerobia ani zložitejšie pojmy z gastronómie. Vidieť, že si dobrá gazdinka a varenie ti ide od ruky. Tvoji najbližší musia mať z toho radosť.

Tak čo, potrápili ťa tieto pojmy z gastronómie? Ak máš ešte chuť na ďalší kvíz, odporúčame ti ten o slovenských regionálnych jedlách.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieKvízy