O ľuďoch z východu sa toho hovorí skutočne veľa. Niekto nás označuje za temperamentnejších, súdržnejších, ústretovejších. Často nás spomínajú aj v súvislosti s alkoholom či dobrým jedlom. Každopádne u nás doma je zvykom, že ak je niekto na výlete/ služobnej ceste, vždy si deň pred príchodom domov, „objedná menu.“ Minule som bola na výlete a na izbe som bývala s jednou kamarátkou z Trnavy. Akurát som dotelefonovala s mamkou a oznámila som jej, že budeme mať „holúbky.“ U nás je to jedno z najzákladnejších jedál. Jedáva sa na oslavách, svadbách i bežne doma. Ona o tomto jedle však ešte nepočula. To ma motivovalo k tomuto článku. Neberte to prosím nijako vyhrotene, tieto jedlá sa možno robia i v iných kútoch Slovenska, ale pre nás sú typické.

Holúbky (okrúcaná kapusta)

Potrebujeme: 1 hlávková kapusta, 400 g ryža, 500 g mleté mäso, 1 paprika, 2 l paradajkový džús, 2 veľké paradajky, soľ, čierne korenie, petržlenová vňať, kôpor, 1 cibuľa, 1 cesnak, olej, maslo, vegeta, voda

Do veľkého hrnca dáme vodu s lyžicou oleja, z kapusty vyrežeme hlúb do hĺbky. Kapustu obvaríme a postupne, po jednom, vyťahujeme zmäknuté listy. Stred listu zrežeme, aby sme neskôr mohli skrúcať kapustu. Do menšieho hrnca dáme 1 l vody, trošku osolíme a vo vode varíme ryžu 1-2 minúty. Mleté mäso zmiešame s na drobno nakrájanou vňaťou petržlenu a kôpru, cibuľou a cesnakom. Pražíme na oleji, osolíme, okoreníme a pridáme na drobno nakrájanú papriku a paradajky. Pražíme, kým mäso pustí šťavu. Pridáme trošku masla a zmiešame s ryžou. Do jedného kapustného listu dáme 1 veľkú polievkovú lyžicu plnky a zabalíme. Na dno veľkého hrnca dáme veľký kapustový list a holúbky ukladáme tesne jeden vedľa druhého. Osobitne si ešte pripravíme omáčku. Jednu lyžicu oleja osolíme, pridáme malú lyžičku vegety, okoreníme, nalejeme paradajkový džús a vodu, prípadne, podľa chuti, ešte dochutíme. Vylejeme túto zmes na holúbky. Holúbky zaťažíme, hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme zovrieť. Potom varíme na miernom ohni 45 minút.

Čeregy

Potrebujeme: 500 g hladká múka, 2 vajcia, 1 kyslá smotana, štipka soli, 1 lyžica práškového cukru, lyžička sódy bikarbóny, olej na vyprážanie

Všetky suroviny zmiešame a vymiesime cesto. Cesto vyvaľkáme do hrúbky cca 1 cm. Narežeme cesto na štvorce a každý štvorec šikmo prerežeme, cca 1 cm od rohu. Protiľahlé bočné rohy prevlečieme cez dieru a jemne zospodu stlačíme. Necháme aspoň polhodinu postáť. Potom vypražíme na oleji do svetlo hneda. Pri vyprážaní musia plávať v oleji. Podávame s džemom, nutelou, ale skvelé sú i samé o sebe.

Hrudka (syrec)

Potrebujeme: 20 vajec, 1,5 – 2 l mlieko, cukor, soľ, gáza/kuchynská utierka

Vajcia vyšľaháme s 1 polievkou lyžicou cukru a 1 kávou lyžicou soli. Pridáme do hrnca so studeným mliekom. Miešame, kým sa vajcia nezačnú zrážať (vyzerá to ako praženica). Keď je hmota príliš hustá, prelejeme mlieko cez sitko, v ktorom máme gázu/kuchynskú utierku. Vytvarujeme do ovalu, zviažeme a necháme odkvapkať cca 3 hodiny. Skladujeme v chladničke.

Slovak Easter traditions. #eggcheese #hrudka #slovak #slovakian #easterfood

A post shared by Amy Sossa (@sossamii) on

Zatiaľ, čo čeregy a holúbky sa jedia v bežné dni, hrudka iba na Veľkú noc. Každý kuchár ma vo svojom recepte isté odchýlky a väčšinou sa tieto recepty predávajú z generácie na generáciu. Mňa ich naučila moja mamka, ju zas babka a takto to ide ďalej. Momentálne sú v móde rôzne zdravé recepty, ale i tie tradičné majú niečo do seba a nemali by sme ich úplne vypustiť zo svojho jedálnička. Tak predsa na tom východe niečo je, skvelé jedlo, skvelí kuchári, skvelí ľudia!

Prihlasujem do newslettera...

Dostávaj najlepšie novinky z Odzadu

Prihlásením sa do newslettera súhlasíte s podmienkami ochrany súkromia.