instagram/aperolspritzofficial

Čo by to bol za babský letný večer, ak by ste si na ňom nepripili dobrým drinkom? Len jeden patrí k topom sezóny, a zároveň je aj tým, ktorý hravo zvládnete pripraviť i doma. Aperol Spritz je totiž absolútne neprekonateľná ikona ľahkých moderných drinkov, ktorá je u nás už skoro rovnako populárna ako Taliansku, kde nápoj vznikol. Jeho nezameniteľná chuť pochádza z tajnej a originálnej receptúry, ktorá si v priebehu rokov zachovala svoju autentickosť.

Ide o dokonale vyváženú kombináciu základných surovín vrátane pomarančov, bylín a koreňov. Jeho jedinečnú korenistú a mierne horkastú chuť si vychutnaj v spoločnosti ľudí, s ktorými sa cítiš dobre. Či už je to na chate s priateľmi, na piatkovej párty, ale aj počas bežného dňa ako odmena po práci (schvaľujeme!).

Stačí pohár až po okraj naplniť ľadom, pridať jeden diel Prosecca a rovnaký diel Aperolu, zastreknúť sódou a dozdobiť plátkom pomaranča.

Ako na dokonalý Aperol Spritz?

Hoci je postup prípravy veľmi jednoduchý, stačí pár maličkostí a namiesto lahôdky budeš servírovať sklamanie. Čomu sa teda oblúkom vyhnúť?

1. Ľadu nie je nikdy dosť. Pohár naplň naozaj až po okraj a používaj veľké kocky, nikdy nie ľadovú triešť. Keď bude ľadu málo, bude sa rýchlo rozpúšťať a zbytočne drink riediť.

2. Na Aperol Spritz sa tradične používa Prosecco, ktoré v drinku perfektne ladí s Aperolom. Nenahradzuj ho inými šumivými vínami a už vôbec nie tichým vínom. Má to jedinú výnimku: pre dokonale vyladenú chuť barmani odporúčajú špeciálne šumivé víno Cinzano Pro-Spritz, ktoré bolo vytvorené práve na prípravu perfektného Aperol Spritz-u.

3. Všetko svieže a čerstvé. A tým nemyslíme len pomaranč, ale aj Prosecco a sódu. Perlivosť je v drinku úplne zásadná, nezbavuj sa jej ani prehnaným miešaním drinku. Slamky nechaj v zásuvke, pripravila by si sa o výnimočnú bylinkovo-pomarančovú vôňu. 

Aperol po taliansky

Vedela si, že čas na Aperol majú Taliani spojený s tzv. cicchetti? Ide o drobné delikátne pochutiny, ktoré nájdeš v každom bare v Benátkach. Možnosti sú nekonečné, nič ale nepokazíš smaženými krúžkami chobotnice, marinovanými sardinkami sarde in saor, kúskami syra a salámy, tradičným pokrmom baccala mantecato, smotanovou solenou treskou, ale aj pečenou sépiou alebo krevetami.

Cicchetti skvele dopĺňajú Aperol Spritz a spoločne tvoria rituál, ktorý Benátčania berú veľmi vážne. Je to čas na oddych, stretnutie s priateľmi, užívanie si jednoduchého potešenia z dobrého jedla, pitia a spoločnosti. Skús to tiež!

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieLife