Každý by sa chcel chutne a dobre najesť, najradšej v priebehu pár minút. Nie každý ale môže v kuchyni tráviť hodiny času. A presne o tom sú recepty, ktoré pre teba vymýšľa Dominika – @fitnessguru_sk. Chutné, zdravé a rýchle recepty, z ktorých pomotáš hlavu nejednému chlapovi. Vybrala som pre teba 10 mojich obľúbených a odskúšaných receptov, na ktoré nedám dopustiť.

View this post on Instagram

🐻 DOMÁCI BEBE BRUMÍK ZO ŠPALDOVEJ MÚKY 🐻 alias bebe špaldíci 😃 Nie som už dieťa, ale boli časy, kedy som ich maškrtila o 106! 😍 A práve včera som dostala na ne obrovskú chuť. 👌 "Zdravá desiata pre malých objaviteľov!" HA-HA! 😃 O týchto to môžem pokojne vyhlásiť. 🙌 ŽIADNY RAFINOVANÝ CUKOR, BIELA MÚKA, FARBIVÁ ČI KONZERVANTY. ❤😊 . NO ČO, ODMIETLI BY STE TÝCHTO CHUTNÝCH 🐻? . Suroviny (10 ks): 120g hladkej špaldovej múky 50g kokosového cukru 50g masla/kokosového oleja 50-70 ml rastlinného/kravského mlieka 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva 2 celé vajcia holandské kakao vanilková esencia štipka soli + čoko arašidové maslo alebo kocky horkej čokolády, ako náplň . Postup: Žĺtka som si vyšľahala s kokosovým cukrom a z bielok so štipkou soli som vyšľahala tuhý sneh. Do vyšľahaných žĺtok som potom pridala zmäknuté maslo, mlieko, vanilkovú esenciu, špaldovú múku, kypriaci prášok a jemne vmixovala, dokiaľ mi nevzniklo jemné a hladké cesto. Nakoniec som vmiešala sneh z bielkov. Rúru som si dala vyhriať na 180 stupňov a formu na medvedíkov som trošku vymastila, aby sa mi zbytočne neprilepili. Z cesta som si odobrala asi 2 lyžice nabok a primiešala kakao (na ušká a labky). Z kakaového cesta som vo forme najprv urobila ušká a labky a na to som vyliala svetlé cesto. Ja osobne som do stredu dala ešte malú lyžičku čoko arašidového masla, ako náplň. Piekla som 10-12 minút. Dobrú chuť! 🐻

A post shared by 👩‍🍳 Dominika Strašiftáková (@fitnessguru_sk) on

View this post on Instagram

🍫 ČOKOLÁDOVO-CVIKLOVÝ KOLÁČ 🍫 Šťavnatý čokoládový koláč poliaty bohato čokoládovou ganache polevou, ktorý v sebe ukrýva cviklu? 😍 Tak to už áno! 🤤
Milujeeem sezónne varenie a pečenie. Vy nie? 💜 .
Suroviny (10 ks): Cesto:
1 a 1/2 šálky mandľovej/špaldovej múky
1/2 šálky práškového kakaa
1/2 šálky medu
1/2 šálky mandľového mlieka
1/2 šálky cviklového pyré
1/3 šálky roztopeného kokos. oleja
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL vanilkového extraktu
štipka soli .
Ganache poleva:
100g kvalitnej horkej čokolády
100 ml kokosového mlieka v plechovke .
Postup: Cesto- Okrúhlu formu (26 cm) som si zľahka vymazala kokosovým olejom a rúru predhriala na 180 stupňov. V jednej miske som si zmiešala špaldovú/bezlepkovú múku, práškové kakao a štipku soli. V druhej miske som si vymiešala dohladka kokosový olej, med, mandľové mlieko, cviklové pyré a vanilkový extrakt. Mokrú zmes som vyliala do suchej zmesi a vymiešala dokiaľ sa všetky suroviny nespojili (ak sa vám bude zdať zmes veľmi hustá, pretože každá múka absorbuje tekutinu inak, pridajte buď viac cviklového pyré, alebo mlieka). Zmes som vyliala do formy a piekla približne 30 minút. .
Poleva- V malom hrnci som si zohriala kokosové mlieko (tesne pred varom odstránte z plameňa), pridala nahrubo nasekanú čokoládu a nechala 2 minúty odpočívať (nemiešajte čokoládu). Potom som zmes premiešala a vznikla mi krásne hladká čokoládová poleva. Polevu som vyliala na vrch koláču a rozotrela. . Podávame s čerstvým ovocím alebo posypaný semienkami. Dobrú chuť.

A post shared by 👩‍🍳 Dominika Strašiftáková (@fitnessguru_sk) on

View this post on Instagram

🍓 OVSENO-BANÁNOVÁ BÁBOVKA S PROTEÍNOM 🍓 „Ľahké ako facka“! U nás doma sa hovorí „ľahké ako upiecť bábovku!“ 😁 A v tomto prípade je to naozaj tak. Suroviny stačí zmiešať v jednej miske a je to. 🙊😎 Ani sa nestihnete ušpiniť. 😉 Jednoduchá, ale úžasne vláčna a voňavá. Urobte si dnes chvíľku pre seba a vychutnajte si kúsok tejto úžasnej bábovky s dobrou kávičkou! ☕😘 .
Suroviny (1 bábovka): 1 šálka hladkej špaldovej múky
1 šálka jemných ovsených vločiek
1/3 šálky kokosového cukru
2 odmerky proteínového prášku 2 veľké banány
2 celé vajcia
2 kelímky bieleho jogurtu
1 a 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva štipka soli +mandľové lupienky na posypanie .
Postup: Rúru som si predhriala na 180 stupňov a formu na bábovku vymazala kokosovým olejom a posypala múkou, aby sa bábovka neprilepila. V miske som si ponorným mixérom vyšľahala dohladka banány, vajcia, biele jogurty a trstinový cukor. Následne som prisypala špaldovú múku, ovsené vločky, vanilkový proteín, kypriaci prášok, štipku soli a vymiešala hladké cesto. Spodok formy som posypala mandľovými lupienkami a vyliala na ne pripravené cesto. Bábovku som piekla približne 45 minút. Pred krájaním som nechala úplne vychladnúť. Dobrú chuť.

A post shared by 👩‍🍳 Dominika Strašiftáková (@fitnessguru_sk) on

View this post on Instagram

RÍBEZĽOVÝ MERINGUE KOLÁČ. 💗 Alebo ríbezľová snehová pusinka? 🙃 V lete ho pripravujem veľmi často, keď ríbezle dozrievajú na záhrade. Koláč predstavuje jemné cesto, ktoré pokrýva krehká snehová perinka z bielok, mandlí a šťavnatých ríbezlí. Nemáte ríbezle? To nevadí! Maliny, čučoriedky, jahody alebo černice ich fantasticky nahradia. 😉 . Suroviny: Cesto: akákoľvek hladká celozrnná múka 2 a 1/3 šálky studený kokosový olej/maslo 250 g trstinový cukor 5 PL kypriaci prášok do pečiva 1 a 1/2 ČL žĺtok 5 ks . Plnka: čerstvé ríbezle 1 a 1/2 šálky trstinový cukor 3/4 šálky mandľová múka 1/2 šálky vaječný bielok 5 ks mletá škorica 1 ČL soľ štipka . Postup: Cesto- V miske som si zmiešala múku s cukrom a práškom do pečiva. Následne som pridala žĺtky a nakrájané maslo/kokosový olej na kocky. Rukami som vymiešala tuhšie nelepivé cesto, ktoré som zabalila do potravinárskej fólie a dala chladiť aspoň na 30 minút do chladničky. Rúru som si predhriala na 200 stupňov. Do okrúhlej formy (25 cm) som vychladnuté cesto nastrúhala a prstami poutláčala po celej ploche aj po bokoch. Spodok cesta som poprepichovala vidličkou, aby sa popri pečení nenafukovalo a dala predpiecť na 5-10 minút. Predpečené cesto som nechala vychladnúť. Zatiaľ som si pripravila plnku. Plnka- V miske som si zmiešala pomleté mandle a škoricu. Do vaječných bielkov som pridala štipku soli a vyšľahala tuhý sneh, popri šľahaní som pridávala po častiach cukor, aby mi vznikol pekne lesklý a tuhý sneh. Do hotového snehu som následne primiešala zľahka pomleté mandle a ríbezle. Plnku som vyliala na vychladnuté cesto a pomaly piekla 30-40 minút pri 175 stupňoch, dokiaľ sa bielka mierne nevysušili a nevznikol chrumkavý povrch. Pred krájaním som nechala úplne vychladnúť . #redcurrant #summer #meringue #cake #meringuecake #baking #cooking #healthybaking #dessert #sweettooh #instagood #food #foodie #foodgasm #foodporn #picoftheday #dnesjem #dnesjim #dnespeciem #dnesjemzdravo #uzasnejedlo #vkuchyni #fitrecepty #fitsladkosti #fitnessgurusk #yum

A post shared by 👩‍🍳 Dominika Strašiftáková (@fitnessguru_sk) on

View this post on Instagram

🥕 MRKVOVO-ŠPENÁTOVÁ NÁTIERKA S VLAŠSKÝMI ORECHMI 🥕 Ak ste ešte nevečerali, tak mám tu ďalší chutný tip! 🙌 Neskutočná mňam kombinácia chrumkavej mrkvy, nasekaných vlašských orechov a čerstvého špenátu. 💚 Ste pripravení sa do nej zaryť? 🤤 .
Suroviny (450g): 1/4 šálky vlašských orechov
1 balenie prírodného nátierkového syra
2 stredne veľké mrkvy
1 väčšia hrsť čerstvého špenátu
2 strúčiky cesnaku
1 PL olivovéo okeja
2 PL strúhaného parmezánu
1 PL chia semienok
mleté čierne korenie
soľ .
Postup: Mrkvu som si očistila a nastrúhala na hrubšie. Čerstvý špenát a vlašské orechy som nasekala najemno. Potom som všetky suroviny pridala do misky a vidličkou všetko premiešala, dokiaľ sa všetko spolu pekne neprepojilo.
Pomazánka najlepšie chutí na celozrnných hriankach alebo s chrumkavými celozrnnými krekrami (ako môžete vidieť na fotke). Dobrú chuť.

A post shared by 👩‍🍳 Dominika Strašiftáková (@fitnessguru_sk) on

View this post on Instagram

💜 PURPUROVÉ PIROHY PLNENÉ SYROM 💜 Pirohy pre dámičky! 👸 … Haha, Ale nie! 😁 Napadlo by vás niekedy pridať červenú repu do cesta na pirohy? 🤔 Ak máte radi hravé a farebné jedlo na tanieri, tak tento recept vás určite nadchne. Farebné, pripravené z jednoduchých surovín, zábavná príprava, pastva pre oči. 😊 . VÍKENDY SU URČENÉ PRE VYMÝŠĽANIE, NO NIE? 😋 AJ VY RADI EXPERIMENTUJETE CEZ VÍKEND? 🙃 .
Suroviny (20-30 ks): Cesto:
3 stredne veľké cvikly
1 šálka polohrubej špaldovej múky
1 šálka hladkej špaldovej múky
1 celé vajce
2 PL olivového oleja
1/2 ČL soli .
Plnka:
100 g cream cheesu
100 g feta syru
čerstvá bazalka
mleté čierne korenie
soľ .
Postup:
Červená repa- Cviklu som si umyla pod tečúcou vodou (nešúpať!), premiestnila na plech vyloženým papierom na pečenie, pokvapkala olivovým olejom a piekla cca 1 hodinu. Upečenú cviklu som nechala vychladnúť, ošúpala ju a v mixéri rozmixovala na hladké pyré. .
Cesto- Vo väčšej mise som si zmiešala múky so soľou, pridala cviklové pyré, vajce a 1 PL olivového oleja. Rukami som vypracovala nelepivé cesto. Nakoniec som cesto premiestnila na pomúčenú dosku a ešte chvíľu cesto spracovávala (je možné že 2 šálky múky budu málo, keď bude cesto lepivé, pridajte viac múky). Cesto som zabalila do potravinárskej fólie a dala na 30 minút odpočívať do chladničky, aby sa mi s ním lepšie pracovalo. Zatiaľ som si pripravila plnku. . Plnka- Všetky suroviny na plnku som si jednoducho vymiešala v miske (čerstvé bylinky môžete použiť podľa vlastnej chuti). .
Cesto som rozdelila na dve polovice. Jednu polovicu som vyvaľkala na tenšie do tvaru kruhu a vykrajovala okrúhle tvary na pirohy. Stred som vždy naplnila trochou plnky a uzatvorila. Pirohy som varila vo vriacej mierne osolenej vode, dokiaľ nevyplávali napovrch (dlhšie nevarte, potom strácajú farbu). Opakujeme so zvyšným cestom. Dobrú chuť.

A post shared by 👩‍🍳 Dominika Strašiftáková (@fitnessguru_sk) on

View this post on Instagram

🎃 VOŇAVÉ TEKVICOVÉ LIEVANCE 🎃 A ako využívate tekvicu vy? Lahodné a nadýchané. 💛🥞 Mmmmňam! 😊 . Suroviny (10 ks): špaldová múka hladká 2 šálky tekvicové pyré 1 šálka akékoľvek mlieko 1 a 1/2 šálky arašidový olej 2 PL kokosový cukor 6 PL kypriaci prášok do pečiva 2 ČL jedlá sóda 1 ČL mleté klinčeky 1/2 ČL mletá škorica 1 a 1/2 ČL mletý zázvor 1/2 ČL vajce 1 ks soľ štipka + javorový sirup na ozdobenie . Postup: V jednej miske som si zmiešala suché suroviny (múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu, koreniny, soľ), v druhej miske všetky mokré suroviny (mlieko, vajce, olej, tekvicové pyré). Suchú zmes som vysypala do mokrej zmesi a vymiešala hladké cesto. Rozohriatú panvicu som zľahka potrela arašidovým olejom a opekala lievance do zlato – hneda. Pred podávaním som horúce lievance zľahka poliala javorovým sirupom. . #healthy #delicious #yummy #autumn #pumpkin #pancakes #breakfast #hungry #eating #sweettooth #foodporn #foodie #food #instagood #instafood #foodstagram #tastemade #foodlover #dnesjem #dnesjim #dnesjemzdravo #fitrecepty #fitnessgurusk #uzasnejedlo #vkuchyni #foodbloggers #slovakbloggers #foodinfluencer #bratislava

A post shared by 👩‍🍳 Dominika Strašiftáková (@fitnessguru_sk) on

View this post on Instagram

🍕 ULTIMÁTNA PIZZA Z TVAROHOVÉHO CESTA 🍕 Práve sa ti splnil sen! 😎 Pizza, ktorú môžeš zjesť celú a nepriberieš. Makrá, ktoré si zamiluješ. 👇 . Celé pizza cesto obsahuje: 325 kcal | 6g tuku | 27g bielkovín | 38g sacharidov | . Suroviny (1 menšia pizza): 1/2 balenia jemného tvarohu (cca 125g) 1 celé vajce (cca 50 g) 45 g hladkej špaldovej múky zmes korenia na pizzu väčšia štipka soli . + prísady na pizzu, ktoré máte radi (paradajkový pretlak, parmezán, kukurica, hríby, šunka, bazalka…) . Postup: Všetky suroviny na cesto som si jednoducho zmiešala v miske. Plech som vyložila papierom na pečenie a pomocou okrúhlej formy na tortu som si ceruzkou vyznačila kruh. Cesto som lyžicou rozotrela na plechu a pridala prísady podľa chuti, ktoré môžete vidieť v surovinách). Pizzu som piekla približne 25 minút vo vyhriatej rúre na 200 stupňov. . #amazing #healthy #lowcal #protein #spelt #pizza #pizzalover #🍕 #food #foodie #foodstagram #instagood #instafood #foodporn #fitpizza #fitfood #chefmode #homemade #eating #hungry #girl #nomnom #dnesjem #dnesjim #dnesjemzdravo #varimeslaskou #vkuchyni #uzasnejedlo #fitrecepty #fitnessgurusk

A post shared by 👩‍🍳 Dominika Strašiftáková (@fitnessguru_sk) on

View this post on Instagram

🥕 ODĽAHČENÁ SVIEČKOVÁ SO ŠPALDOVÝMI KNEDLÍKMI 🥕 Teraz možno poteším viac český národ, ako ten slovenský! 😁 Ale nie, myslím si, že sviečkovú zbožnuje nejeden Slovák. 😍👌🙌 A aby sme sa tejto mňamke vyhýbali celý život zato, že nepatrí medzi tie najzdravšie jedlá? To isto! 🤔 To by som nebola ja, kebyže neskúsim obľúbenú klasiku pripraviť zdravo a odľahčene. Stačí vymeniť pár surovín a dosiahnete chutný a zdravý variant sviečkovej. 💪 Hlavne ma prekvapilo, aké to bolo jednoduché. To platí aj o knedlíkoch. Tie boli najjednoduchšie! 😃 .  TIP: Ak chcete ušetriť čas prípravy a kalórie, použite kuracie mäso. . KTO SI NAJBLIŽŠIE UVARÍ? . Suroviny (4 porcie): Omáčka + mäso: 500g hovädzej sviečkovej 1 L zeleninového vývaru 1 téglik bieleho jogurtu 1 väčšia mrkva 1 väčší petržlen 1/4 hlavičky zeleru 1 cibuľa trstinový cukor mleté čierne korenie bobkový list olivový olej ocot morská soľ . Knedle: 4 stredne veľké uvarené zemiaky v šupe 150-200g polohrubej špaldovej múky 1 ČL morskej soli . Postup: Omáčka + mäso- Na troške olivovom oleji v hrnci som si opražila najemno nakrájanú cibuľu a zľahka podliala zeleninovým vývarom. Potom som pridala na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler a chvíľku povarila. Takto mi vznikol zeleninový základ. Nasucho na panvici som si opiekla osolené a okorenené hovädzie mäso z každej strany a vložila do hrnca spolu s bobkovým listom a dochutila ešte morskou soľou a čiernym korením. Hrniec som zakryla pokrievkou a varila, dokiaľ mäso nebolo uvarené a mäkké. Potom som ho vytiahla na bok a zeleninu vymixovala do hladkej omáčky. Nakoniec som primiešala biely jogurt, podľa chuti ocot a trstinový cukor. . Knedle- Uvarené a vychladnuté zemiaky som ošúpala a nastrúhala najemno. Potom som do zemiakoc pridala lyžičku soli a postupne prisypávala múku, dokiaľ mi nevzniklo jemné nelepivé cesto. Ja osobne som z cesta vytvárala guľky o veľkosti golfovej loptičky a varila vo vriacej vode, dokiaľ nevyplávali na povrch. Pokojne môžete z cesta vyvaľkať dlhší valček a odkrajovať menšie „šišky“ ako gnocchi. Dobrú chuť.

A post shared by 👩‍🍳 Dominika Strašiftáková (@fitnessguru_sk) on

View this post on Instagram

Tá farba. 💗 Skvelé a zdravé rizoto z červenej repy, ktoré poteší nielen váš žalúdok, ale aj vaše oči. 😍 Obsahuje množstvo antioxidantov a vitamínov. 😊 Suroviny: kuracie prsia opečené na olivovom oleji 2 ks (2x120g) ryža arborio 1/2 šálky zeleninový vývar1 a 1/3 šálky červená cibuľa nakrájaná najemno 1 ks uvarená a nastrúhaná červená repa 2 ks cesnak nakrájaný na plátky 1 ks olivový olej 1 a 1/2 PL mleté čierne korenie soľ Postup: V hrnci som si rozohriala olivový olej, pridala som nakrájanú cibuľu, plátky cesnaku a chvíľu opiekla. Potom som pridala ryžu, ktorú som obalila v cibuli a dochutila soľou a korením. Do ryže som vždy pridávala naberačku vývaru, dokiaľ ho všetok nenasiakla a opakovala. Keď bola ryža uvarená a mala krémovú konzistenciu, vmiešala som cviklu. Prsia som si pripravila jednoducho. Plátky som si okorenila (korenia použite podľa chuti) a potrela olivovým olejom. Pripravené plátky som si opiekla a podávala k rizotu. Dobrú chuť. . #healthy #amazing #beetroot #chicken #risotto #healthyfood #instagood #food #foodpics #healthyeating #fitfood #lunch #dinner #dnesjem #dnesjim #dnesjemzdravo #uzasnejedlo #vkuchyni #zdraverecepty #receptynachudnutie #cvikloverizoto #fitrecepty #fitnessrecepty #fitnessgurusk #yum

A post shared by 👩‍🍳 Dominika Strašiftáková (@fitnessguru_sk) on

Dominika Strašiftáková založila FitnessGuru v roku 2013 a za ten čas si vybudovala slušnú základňu verných fanúšikov, ktorým prináša denne nové nápady na chutné a zdravé jedlá. Každým receptom vyvracia myšlienku, že zdravé jedlá musia byť nudné a bez chuti.

 

Komentáre