Pexels/Ekaterina Bolovtsova

Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Tiež stále hľadáš dokonalý recept na medovníčky, ktoré nemusíš piecť mesiac dopredu, aby stihli do Vianoc zmäknúť? Mne sa pred piatimi rokmi podarilo natrafiť na recept od Adriany Polákovej a odvtedy ho pečiem stále. A každý, kto ochutnal moje medovníčky, si ihneď pýtal recept.

Tieto medovníčky sú naozaj úplne mäkučké už hneď po upečení a úplne postačí, ak ich napečieš tesne pred Vianocami. Neodporúčam príliš skoro, pretože by si ich do sviatkov určite stihla aj zjesť, také sú dobré. 🙂

Z jednej dávky vyjde dosť veľa kusov, ale záleží, samozrejme, aj od veľkosti formičiek, ktoré použiješ. Môžeš ich potom ozdobiť, ale výborne chutia aj čisté, prípadne s orieškom v strede.

Na prípravu najlepších medovníčkov budeme potrebovať:

  • 300 g medu
  • 300 g práškového cukru
  • 300 g masla (klasického kravského, nie Hery)
  • 4 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť) + vajíčko na potretie
  • 100 ml mlieka
  • 800 g hladkej múky + hladká múka na vaľkanie
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžičku škorice
  • 1 lyžičku perníkového korenia

zdroj: Pexels/Ekaterina Bolovtsova

POSTUP:

1. Najskôr si v hrnci zohrejeme med spolu s cukrom, kým sa nespoja.

2. Pridáme žĺtky, perníkové korenie a škoricu. Pozor, aby med s cukrom neboli príliš horúce, inak by sa mohlo stať, že by sa ti zo žĺtkov stala praženica. Radšej ich pridaj len do vlažnej hmoty.

3. Primiešame maslo, ktoré sa v teplej zmesi roztopí, potom pridáme múku zmiešanú so sódou bikarbónou a mlieko. Poriadne premiešame.

4. V druhej miske si vyšľaháme tuhý sneh z bielkov, ktoré následne zľahka vmiešame do cesta. Cesto bude naozaj riedke a lepivé, bude mať skôr tekutú konzistenciu, takže sa toho nezľakni, naozaj to tak má byť.

5. Hotové cesto odložíme minimálne na celú noc do chladničky, kde krásne stuhne a bude sa s ním dobre pracovať. Na druhý deň sa z hrnca bude vyberať možno trochu ťažšie a bude sa trochu lepiť, no keď na pracovnú dosku pridáš trochu múky, bude sa s ním pracovať naozaj jednoducho.

6. Cesto rozvaľkáme, ale nie veľmi na tenko. Čím necháš cesto hrubšie, tým budú medovníčky mäkšie. Vykrajujeme ľubovoľnými formičkami, uložíme na plech vystlaným papierom na pečenie, môžeme ozdobiť orieškom a vložíme do rúry. Čas pečenia závisí od typu rúry, v pôvodnom recepte sa uvádzalo pečenie cca 15 minút pri teplote 180 stupňov.

7. Medovníky vyberieme z rúry vtedy, keď bude povrch ešte mäkký, no spodok medovníkov je už upečený. Ak by si ich nechala v rúre príliš dlho, mohli by stvrdnúť.

8. Hneď po vybratí z rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom, no tento krok môžeme aj vynechať. Po vychladnutí môžeš ozdobiť bielkovou polevou.

9. Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe, kde vydržia mäkké naozaj veľmi dlho. Nemusíš pridávať ani rozkrojené jabĺčko, ani nič podobné.

Prajeme dobrú chuť a šťastné a veselé Vianoce! 🙂

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieLife