Na Instagrame nájdeš množstvo blogerov, ktorí sa zameriavajú na varenie alebo pečenie. Pri niektorých môžeš mať pocit, že ich výtvory sú na jedno kopyto, pretože fotky vyzerajú veľmi podobne. Potom sa stane, že natrafíš na profil, ktorý je úplne iný a zaujme ťa predovšetkým svojou originalitou.

Jedným z nich je nepochybne aj @witch.in.kitchen, ktorý sa zameriava na čarovné a magické jedlo. Niektoré výtvory ti môžu pripadať aj strašidelne a na prvý pohľad ani nevyzerajú ako jedlo, no naozaj si môžeš na všetkom pochutnať.

Zaujímalo nás, kto za týmto profilom stojí a ako vznikajú takéto čarodejnícke dobroty. Zuzka nám prezradila, že vždy rada varila a piekla, pretože celá jej rodina je kulinársky zanietená. „Vždy som inklinovala k umeniu, mám umelecké školy, tak som to spojila dokopy a vznikol z toho magický foodblog.

Plus som k tomu vo svojej práci nemala dostatočnú kreatívnu voľnosť, tak som si ju vybíjala na jedle,“ opísala svoje začiatky.

Pečenie klasických koláčov je jednoduché, stačí sa držať receptu. Pri takýchto čarodejníckych dobrotách je to s inšpiráciou možno trochu náročnejšie. Odkiaľ ju šikovná foodblogerka berie? „Ja beriem inšpiráciu zo všetkého, čo sa okolo mňa deje, väčšinou to je ale veľmi spontánne a neplánované. Momentálne mám fázu, že sledujem všetky krimi podcasty a krimi dokumenty ako asi viacerí. Takže tie moje výtvory sú patrične aj morbídnejšie.

Keď bol spln, tak som robila koláč na počesť splnu a mesiaca a podobne. Niekedy len vidím dobrý film, prečítam knihu alebo vidím nejakú ilustráciu, ktorá ma inšpiruje. Niekedy je to čisto len o tom, že prerábam už existujúci dezert, lebo v ňom vidím niečo iné, ako keď som robila zo škoricových osích hniezd mozog.“

Ak by si sa chcela pustiť do takéhoto pečenia, priprav sa na to, že ti to nezaberie len pár minút. Samozrejme, že záleží aj od typu dezertu a od toho, či už má Zuzana takýto recept odskúšaný a len sa hrá s plnkami. „Napríklad je rozdiel, či robím niečo z kysnutého cesta, ktoré jednoducho potrebuje svoj čas, alebo spravím veterníčky, ktoré sú do hodiny hotové.

Potom aj záleží, či mám premyslené, čo vlastne chcem robiť alebo len tak niečo odimprovizujem 😀 V tom lepšom prípade pár hodín plus fotenie. V tom horšom 2 dni a nervy v kýbli,“ zhrnula Zuzka svoj čas strávený v kuchyni.

Tým, že sú takéto dezerty ešte neokukané, pritiahnu aj viac pozornosti ľudí. Tento profil zatiaľ sleduje len necelých 1 800 fanúšikov, no veríme, že toto číslo ešte porastie. Sledovateľom sa výtvory zatiaľ páčia. „Už sa mi ozvali niektorí, že neveria, že to je všetko jedlé, ale áno, naozaj to je všetko jedlé 🙂

Väčšina zákuskov sa ľuďom páči. Občas sa mi stane, že si sama myslím, že som spravila príliš morbídny alebo bizarný kúsok a potom neviem či to mám vôbec zverejniť, ale paradoxne, tie vždy najviac ľudí pobavia.“

Zuzka zo svojho pečenia zatiaľ nezarába, pretože pečie pre radosť a koláčiky nepredáva. Zmení sa to v budúcnosti? „Túto otázku dostávam čoraz častejšie, momentálne to robím len tak pre zábavu a nejaký ten kreatívny outlet, zákusky čo vyrobím, rozdám kamarátom a rodine. Ale asi začnem zvažovať nad predajom, keďže sa mi všetci v okolí nejak podozrivo zaguľacujú.

Mám však aj iné zamestnanie a ďalšie projekty, na ktorých pracujem, tak budem musieť vymyslieť, ako to všetko skĺbiť dokopy a aby sa z niečoho, čo mi robí radosť, nestala monotónna práca,“ prezradila svoje najbližšie plány. Môže sa teda stať, že už čoskoro si nejakú strašidelnú pochúťku budeš môcť objednať aj ty.

Zatiaľ si musíš vystačiť s receptami, ktoré k svojim výtvorom pridáva a ak sa ti nechce do pečenia púšťať, môžeš sa aspoň pokochať dokonalými magickými koláčikmi.

Ktorý z jej dezertov sa ti páči najviac?

Zdroj: Instagram/witch.in.kitchen

Prihlasujem do newslettera...

Dostávaj najlepšie novinky z Odzadu

Prihlásením sa do newslettera súhlasíte s podmienkami ochrany súkromia.