Čítala si už náš článok s tipmi, ako by mohol vyzerať tvoj jedálniček, ak sa chceš zdravšie stravovať? Nájdeš tam tipy na jedlá, ktoré si môžeš dopriať na raňajky, desiatu, obed, olovrant alebo večeru. Ak ťa však už omrzelo neustále jedenie ryže, prípadne klasických cestovín či zemiakov, máme pre teba riešenie.

Ak chceš zdravšie jesť, nemusíš sa výhradne upriamiť len na šaláty. To nadšenie by ti veľmi dlho nevydržalo. Existujú aj zdravšie náhrady príloh, ktoré môžeš napríklad zamiešať aj do šalátu, alebo si ich dať k mäsu. Dokážu ťa zasýtiť na dlhší čas a po ich zjedení nebudeš mať také výčitky.

Priprav sa na leto s produktami MyProtein.sk →

Ak sa chceš vydať na cestu zdravého stravovania, výčitky by si nemala mať žiadne, ale mala by si si vybudovať s jedlom zdravý vzťah. A vôbec nevadí, ak si raz za čas dopraješ aj niečo nezdravé či viac kalorické.

Tieto prílohy sú veľmi jednoduché na prípravu a nemôže sa stať, že by sa ti nepodarili. Na internete nájdeš aj množstvo receptov, do ktorých môžeš dané prílohy zakomponovať a vychutnávať si dobré jedlo.

Kuskus

Ak potrebuješ prílohu, ktorá bude hotová v priebehu pár minút, kuskus je najlepšou voľbou. Dostaneš ho v klasickej pšeničnej verzii, ale tiež ako špaldový, celozrnný alebo kukuričný. Môžeš si ho pripraviť na slano ako prílohu k mäsu či do šalátu, no tiež na sladko s ovocím.

Na prípravu si nechaj zovrieť vodu v rýchlovarnej kanvici. Zatiaľ si nasyp kuskus do misky (odporúčame skôr podlhovastú než vysokú, aby bol kuskus rovnomerne rozložený). Zalej vriacou vodou tak, aby bola voda 1-2 cm nad kuskusom. Dochuť soľou alebo bylinkami, prikry a počkaj 5-10 minút a je hotovo.

Bulgur

Bulgur je niečo medzi kuskusom a ryžou. Má príjemnú orieškovú príchuť. Hodí sa všade tam, kde by si si inak dala ryžu. Jeho príprava sa môže líšiť podľa výrobcu, no zväčša nič nepokazíš tým, ak ho uvaríš vo vode v pomere 1:2. Varíme približne 10-15 minút ako ryžu a keď vidíš, že trošku vody ešte ostalo, môžeš ho odstaviť a nechať „dôjsť“ pod pokrievkou.

Quinoa

Quinoa obsahuje množstvo vitamínov a minerálov prospešných pre tvoje telo. Okrem toho je kompletným rastlinným zdrojom bielkovín. Pred prípravou je aspoň 3x premy pod tečúcou vodou. Pomer quinoy a vody by mal byť 1:2,5 (voda by mala byť aspoň 1,5 až 2 cm nad). Pridaj soľ a pod pokrievkou var približne 15-20 minút. Keď sa ako keby otvorí, vtedy vieš, že je uvarená.

Cestoviny zo strukovín

Ak miluješ cestoviny, existuje aj ich zdravšia náhrada. Počula si už o cestovinách vyrobených zo strukovín? Už aj v niektorých bežných supermarketoch nájdeš cestoviny z červenej šošovice, hrachu či fazule. Sú veľmi chutné a majú viac bielkovín ako klasické. .Uvaríš si ich normálne vo vriacej vode ako si varíš obyčajné cestoviny.

Pšeno

Môžeš ho nájsť aj pod označením proso. Ide o malé guličky, ktoré si môžeš pripraviť na slano alebo na sladko. Obľúbené sú pšenové nákypy s ovocím. Príprava je podobná ako pri ryži či quinoe. Ak chceš sypkú konzistenciu, pomer pšena a vody by mal byť 1:1,5 a pod pokrievkou by sa mal variť približne 15 minút. Ak chceš skôr krémovú a kašovitú konzistenciu, pomer pšena a vody daj pokojne aj 1:4 a var približne hodinku.

Ktorú z týchto príloh vyskúšaš ako prvú? 🙂

Priprav sa na leto s produktami MyProtein.sk →

Prihlasujem do newslettera...

Dostávaj najlepšie novinky z Odzadu

Prihlásením sa do newslettera súhlasíte s podmienkami ochrany súkromia.