Zovšadiaľ sa k tebe hrnú všemožné tipy, rady, pravidlá či zásady. Čo by si mala jesť a čomu by si sa mala radšej vyhýbať? Kedy jesť, kedy nejesť a koľkokrát za deň? Tak čomu by si mala veriť naozaj?

Výber z najhorších rád o zdravej výžive

Veľmi veľkým omylom je rozhodnutie prijímať do tela len rastlinné margaríny a vyhýbať sa červenému mäsu. Mala by si vedieť, že červené mäso má mimoriadne prednosti – bielkoviny, vitamíny skupiny B a D, železo či zinok. Rovnako tak pri živočíšnych tukoch, ako maslo, nebola dokázaná jasná súvislosť ich konzumácie so zvýšenou hrozbou srdcovo-cievnych ochorení. Bravčové mäso je najnebezpečnejšie v spracovanej podobe – klobásky, párky, slanina, rôzne údeniny. Takže maj na pamäti, aby si to nepreháňala s takto spracovanými potravinami.

foto: pexels.com

Pravdepodobne najhorším prístupom v zdravom stravovaní je pravidlo všetko s mierou alebo aj tak záleží len od toho, koľko kalórií denne prijmeš a koľko ich denne spáliš. Netreba to veľmi preháňať ani s takou zásadou, že všetko je to iba v tvojej hlave!


foto: pexels.com

Nejedz už nič po šiestej hodine večer! Vyraď zo svojho jedálnička tuky! To je iba niečo málo z nezvyčajných zásad „správnej výživy“. Napríklad tieto zavádzajúce princípy tak akurát prispievajú k zdraviu ohrozujúcej obezite a nadváhe. K ďalším zlým radám patrí – na raňajky jedz ovocie alebo 6 drobných porcií denne!


foto: pexels.com

Za klamlivú radu považuj určite to, aby si obmedzila potraviny s vyšším obsahom tukov a cholesterolu ako maslo, masť, slaninu, červené mäso, plnotučné mliečne výrobky alebo kokosový olej. Zásada typu – jedz celozrnné potraviny a cereálne výrobky ako cereálne tyčinky, ryžové chlebíčky, raňajkové cereálie – tiež pre teba nie je najsprávnejšou voľbou.


foto: pexels.com

Nad čím zastáva rozum rozumnému človeku? Konzumuj max. 2 -3 vajíčka týždenne, pretože obsahujú cholesterol a tým pádom sú pre tvoje srdce riskantné. Prečo robiť z tak zdraviu osožnej potraviny strašiaka? Veď cholesterol v strave neznamená hneď zvýšený zlý cholesterol v krvi a ani zvýšené riziko kardiovaskulárnych problémov. V prípade vajíčok ide o jednu z najvýživnejších potravín vôbec. Vajíčka napríklad obsahujú luteín, ktorý chráni tvoj zrak. Nájdeš v nich tiež vysoko prospešný vitamín D. Taktiež lecitín, ktorý prispieva k správnej činnosti nervovej sústavy. Prirodzenosťou je komplex esenciálnych aminokyselín.


foto: pexels.com

Prihlasujem do newslettera...

Dostávaj najlepšie novinky z Odzadu

Prihlásením sa do newslettera súhlasíte s podmienkami ochrany súkromia.