Diéta je pre mňa synonymum pre depresiu. Keď vidím po internetoch tie obrázky žien s jablkom v jednej a koláčom v druhej ruke, predstavujem si pomalé plávanie v sladkej plnke.

Asi žiadna diéta u mňa nebola úspešná, až kým som nebola na dovolenke v Grécku a objavila svoju novú vášeň – kuchyňu Stredozemného mora. Ani by som to nenazvala diétou a to je na tom to najlepšie – veď sa len stravuješ tak, ako to miluješ a nad ničím nepremýšľaš.

Kuchyňa Stredozemného mora má toľko zdravých komponentov, ako máloktorá iná na svete. Je v nej veľa ovocia, zeleniny, bielkovín a zdravých tukov. A ako grékyňa sa naozaj môžeš stravovať podobne bez toho, aby si si musela priplácať za letenku.

Ako teda na to?

  • Žiadne keksíky a hlúposti, ako „svačinku“ zvoľ oriešky a semienka. Sú ľahké, zasýtia a obsahujú kopec bielkovín, zdravých tukov, vitamínov a minerálov. Inou alternatívou na snack je zelenina – vyskúšaj kombináciu rajčiniek, hummusu a karotky.
  • Neboj sa mliečnych výrobkov. Veľa moderných diét bojuje proti mliečnym výrobkom. Zbytočne, veď obsahujú toľko bielkovín. Mojim favoritom je grécky jogurt s bobuľovým ovocím, granolou a mandlami.
  • Ryby. Nabité bielkovinami a zdravými omega-3 kyselinami. Na Slovensku nedostaneš čerstvo ulovenú rybu zo Stredozemného mora, no ryby z nižším obsahom sodíka ako tuniak či losos sú vynikajúcou alternatívou.
  • Najsilnejšou stránkou tejto kuchyne sú práve zdravé tuky. Olivový olej, olivový olej všade tam, kde je to možné. Už som spomínala, že moja dcéra sa bude volať Olívia?

foto: Lumina