Poznáš naše regionálne jedlá? Tento kvíz ukáže, či si správna Slovenka
KvízyPre každú krajinu sú typické iné regionálne jedlá. Tie sa líšia aj podľa konkrétnych oblastí alebo miest, v ktorých sa zvyknú jedávať. Ak si myslíš, že si správna Slovenska, mala by si ich dobre poznať aj ty sama.
Tradičné regionálne jedlá sme ti predstavili aj v našom staršom kvíze, na ktorý teraz nadviažeme. Ak si ho teda neabsolvovala, určite by si to mala urobiť. Trúfaš si na získanie plného počtu bodov?
Z ktorého slovenského mesta pochádza tradičný trdelník?
Ide o sladký koláč z kysnutého cesta, ktorý má navyše zaregistrované ochranné zemepisné označenie. Skalický trdelník môže byť len jeden podľa pôvodnej receptúry.
Aká surovina nesmie chýbať vo fazuľovej polievke nazývanej geršňa?
Táto polievka je známa najmä v regiónoch Podpoľania a okolo Zvolena.
Aké jedlo sa ukrýva pod názvom haruľa?
Tento názov sa používa vo viacerých oblastiach stredného Slovenska, pričom ho využívajú najmä staršie generácie.
Ako sa na východnom Slovensku nazývajú klasické šišky z kysnutého cesta?
Najčastejšie ide o oblasť Spiša alebo Zemplína. Toto jedlo sa najčastejšie pripravuje počas fašiangov.
Z ktorej dedinky pochádza tradičná pochúťka s názvom bugačiky (bugače)?
Ide o dedinku v okrese Brezno. Toto jedlo sa môže pripravovať na viacero spôsobov, na sladko a aj na slano.
Aké jedlo sa ukrýva pod názvom talkne?
Môžeš ich poznať aj pod názvom dolky. Ide o kysnuté lievance. Toto pomenovanie používajú zväčša naše babičky a je typické pre oblasti stredného Slovenska, napríklad Horehronie či Novohrad.
Pre oblasť Liptova je typické jedlo liptovské droby. Čo to je?
V zemiakovej náplni nemôžu chýbať škvarky, cibuľa a cesnak.