Diéta je pre mňa synonymum pre depresiu. Keď vidím po internetoch tie obrázky žien s jablkom v jednej a koláčom v druhej ruke, predstavujem si pomalé plávanie v sladkej plnke.

Asi žiadna diéta u mňa nebola úspešná, až kým som nebola na dovolenke v Grécku a objavila svoju novú vášeň – kuchyňu Stredozemného mora. Ani by som to nenazvala diétou a to je na tom to najlepšie – veď sa len stravuješ tak, ako to miluješ a nad ničím nepremýšľaš.

Kuchyňa Stredozemného mora má toľko zdravých komponentov, ako máloktorá iná na svete. Je v nej veľa ovocia, zeleniny, bielkovín a zdravých tukov. A ako Grékyňa sa naozaj môžeš stravovať podobne bez toho, aby si si musela priplácať za letenku.

Ako teda na to?

  • Žiadne keksíky a hlúposti, ako „svačinku“ zvoľ oriešky a semienka. Sú ľahké, zasýtia a obsahujú kopec bielkovín, zdravých tukov, vitamínov a minerálov. Inou alternatívou na snack je zelenina – vyskúšaj kombináciu rajčiniek, hummusu a karotky.
  • Neboj sa mliečnych výrobkov. Veľa moderných diét bojuje proti mliečnym výrobkom. Zbytočne, veď obsahujú toľko bielkovín. Mojim favoritom je grécky jogurt s bobuľovým ovocím, granolou a mandľami.
  • Ryby. Nabité bielkovinami a zdravými omega-3 kyselinami. Na Slovensku nedostaneš čerstvo ulovenú rybu zo Stredozemného mora, no ryby z nižším obsahom sodíka ako tuniak či losos sú vynikajúcou alternatívou.
  • Najsilnejšou stránkou tejto kuchyne sú práve zdravé tuky. Olivový olej, olivový olej všade tam, kde je to možné. Už som spomínala, že moja dcéra sa bude volať Olívia?
Prihlasujem do newslettera...

Dostávaj najlepšie novinky z Odzadu

Prihlásením sa do newslettera súhlasíte s podmienkami ochrany súkromia.