unsplash.com

Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V čase, kedy sú všetci na poriadnych lyžovačkách a chatách, ty sa musíš utiahnuť niekam do úzadia, otvoriť si svoje milované knihy a učiť sa.  Je jedno či máš maturitu, štátnice alebo skúškové, neminie ťa to.

Chcem ti priniesť pár overených rád, ako sa efektívne naučiť a pritom sa nezblázniť.

  1. Všetko si dobre naplánuj– nenechávaj si veci na poslednú chvíľu a nespoliehaj sa na to, že veď : času je ešte dosť“ . Sama najlepšie vieš, aká obtiažna tvoja nasledujúca skúška bude a preto si dopredu stanov koľko otázok za deň potrebuješ prejsť. Je dobré nechať si nakoniec nejaký deň dva na zopakovanie.
  2. Nastav budík! – platí jedno milé pravidlo, čím skôr začneš, tým skôr skončíš. A tak ti zvýši dosť času večer sa povenovať priateľom, frajerovi alebo nejakým obľúbeným seriálom.
  3. Vyspi sa. Viem, že toto môže znieť trochu paradoxne, pretože všetci dobre poznáme, aké stavy máme, keď sa potrebujeme naraz veľa naučiť, a preto nejedenkrát obetujeme svoj drahocenný spánok. No to vôbec nie je nutné. Spánok je dôležitý na to, aby sa ti v hlave utriedili myšlienky, aby sa ti „usadilo“ učivo. Dokonca aj taký poobedný šlofík môže mať rovnaký účinok na ukladanie učiva.
  4. Káva, čaj či energeťák? Musíš vedieť, čo ťa dokáže správne nakopnúť. Radím ti z tejto trojkombinácie zvoliť kvalitný zelený čaj, ktorý ma dlhotrvajúcejšie účinky ako káva alebo energetické nápoje. Práve po energeťáku môže nastať rýchly prílev energie, ktorý však po istom čase naraz upadne, a ty budeš unavená ešte viac ako si bola. Nehovoriac o jeho negatívnych účinkoch na srdce.
  5. Dopraj si oddych. Keď sa potrebuješ učiť celý deň, je potrebné dávať si prestávku po cca 45 minútach. Nemyslím tým ale to, že sa budeš 45 minút učiť a ďalších 50 oddychovať. Ideálna je pauza nejakých 5-10 minút.
  6. Športuj. Chodíš do fitka, korčuľuješ, bicykluješ či hráš nejaké kolektívne športy ? Určite ich nezanedbávaj. Sú skvelým nástrojom na odreagovanie. Jedine pri tom čo skutočne rada robíš, sa dokážeš kvalitne odreagovať a vypnúť.
  7. Motivuj sa. Predstav si, čo všetko budeš robiť keď budeš mať toto skúškové za sebou. Stanov si niečo, čo si chceš splniť po tom ako naplníš svoje povinnosti. A nezabudni si to pripomínať vždy, keď budeš mať sto chutí vzdať sa a prokrastinovať.
  8. Vypni si dáta/wifi ( alebo aspoň zvonenia). To je to najlepšie čo môžeš pre seba urobiť. Viem akým lákadlom sú sociálne siete, keď máš pocit, že aj biela stena je zaujímavejšia ako dané učivo.
  9. Odmeň sa horkou čokoládou. Práve tá ma stimulačné účinky na mozog, a pritom je aj chutná.
  10. Zbytočne nestresuj. Snaž sa sústrediť na činnosť, ktorú aktuálne vykonávaš ( v tvojom prípade učenie). Hlavne si nezačni predstavovať, čo bude keď danú skúšku neurobíš. Nestresuj sa. Nikomu to doposiaľ nepomohlo. Je dôležité mať zodpovedný postoj ku skúškam, no ak ti náhodou niečo nevyjde, svet sa preto nezrúti 😉 .Veď na to sú opravné termíny.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieLife