pexels.com

Ak sa človek ocitne v toxickom vzťahu, často si ani nemusí uvedomovať, aký závažný dopad na neho má emocionálne zneužívanie.

Aspoň nie v čase trvania toxického vzťahu. V takom vzťahu ide totiž skôr o závislosť, než o emócie v pravom slova zmysle. Je to o tom, že neviete, čo bude ďalej. Stále je nádej, že sa veci zmenia a zároveň nemenné veci poskytujú istý komfort. Navyše, je upokojujúce vedieť, že nás niekto dokonale pozná.

A chce to veľa síl, vzdať sa existencie v toxickom vzťahu. A aj keď už odídete, veľakrát vás bude lákať vrátiť sa k tomu, čo dobre poznáte a čo vám chýba. Vrátiť sa k návalom adrenalínu, ktoré boli spôsobené prudkými a intenzívnymi emóciami. Od lásky k hádke a kriku k opätovnému udobrovaniu.

Potom však natrafíte na toho správneho, dobrého človeka. A vtedy si uvedomíte, aký negatívny dopad mal na vás predošlý, toxický vzťah. Občas ľudia, ktorí si toxickým vzťahom prešli, dokonca začnú od seba všetkých odstrkovať. Ak je niekto zvyknutý na to, že sa s ním zle zaobchádza, dobré správanie môže takmer odmietnuť. Toto všetko sa zrazu môže diať.

Spočiatku očakávate len to najhoršie

Po ukončení toxického vzťahu nikomu nedôverujete. Dokonca ani sami sebe. Zamýšľate sa nad tým, ako ste boli schopní tolerovať taký vzťah takú dlhú dobu. A do každého nového vzťahu vstupujete s očakávaním len toho najhoršieho. Na chvíľu ani neveríte, že niekto dobrý ešte vôbec existuje. Pretože tak dlho ste jednoducho akceptovali to zlé.

zdroj: unsplash.com

Príliš nad všetkým premýšľate

O každom si myslíte, že má bočné úmysly a falošné reči. Ak totiž niekoho často prichytíte pri lži, stane sa z vás nesmierne paranoidný človek. Neveríte tomu, že ľudia dokážu byť aj úprimní. Vyvodzujete šialené závery a neveríte nikomu len preto, že vás predtým niekto sklamal. Ten správny človek bude z vášho zmýšľania šokovaný. Nie však preto, že ste si mysleli niečo zlé, ale preto, že z vás toto niekto urobil. A bude to chcieť napraviť.

Budete si myslieť, že dotyčný je príliš dobrý na to, aby to bola pravda

Zrazu s vami niekto zaobchádza dobre a vám sa zdá, že je to príliš dobré na to, aby to bola pravda. Očakávate, kedy sa stane niečo zlé. Očakávate, že dotyčnú osobu jedného dňa prejde trpezlivosť. Očakávate náhly koniec. On vám však každý deň dokazuje, že je stále tou istou starostlivou osobou, akou bol na začiatku. Nedáva vám žiaden dôvod na pochybnosti, nie je to však on, komu neveríte, je to každý z vašej minulosti.

Odstrkávate ho od seba

Niekto vo vašej minulosti vás donútil myslieť si, že si nezaslúžite to dobré. Keď sa teda niečo dobré stane, odmietnete to. Bojíte sa dobrých vecí, pretože sa ich bojíte stratiť. Nechcete, aby vám znova niekto ublížil. Že je to však tentoraz ináč si uvedomíte vtedy, keď vás dotyčný nenechá len tak odísť. Keď sa ho pokúsite od seba odstrčiť, on si vás pritiahne ešte bližšie a nepustí vás.

Budete očakávať hádky

Neustále budete v napätí, kedy príde nejaká hádka. Namiesto toho sa však všetko vyrieši obyčajným úprimným rozhovorom. Uvedomíte si, že potom vás zaplaví vlna pokoja, a že nie všetci ľudia odchádzajú alebo sú krutí v momente, keď sa niečo pokazí.

zdroj: Photo by Garon Piceli from Pexels

Budete sa príliš často ospravedlňovať

Bude sa čudovať, prečo sa tak často ospravedlňujete a za čo. Bude vidieť bolesť vo vašich očiach, ktorú spôsobil ten niekto vo vašej minulosti. Bolesť, ktorá spôsobila, že o sebe pochybujete. Bude vidieť bolesť vo vašom srdci, ktoré sa tak veľmi snaží milovať po tom, čo bolo toľkokrát zlomené. A zakaždým vás uistí, že všetko bude v poriadku. Keď sa ocitnete vo vzťahu so správnym človekom, bude vás každý jeden deň učiť, že to toxické, čo ste predtým zažili, si nezaslúžite. Rozhodne sa prepísať štandardy a byť pre vás výnimkou.

Budete sa neustále pýtať, či by mu nebolo lepšie bez vás

Budete si myslieť, že by mu bez vás bolo lepšie, pravdou však je, že tak ako on rozjasňuje vaše dni, rozjasňujete aj vy jeho. Bude vedieť, že sa bojíte opäť milovať. Bude vedieť, že sa bojíte kohokoľvek k sebe pripustiť. Ale vaša citlivosť, vášeň, sila, pochopenie, to všetko z vás robí krásnu osobu. Nový vzťah nie je to, na čo ste boli zvyknutí, je to niečo, čo si zaslúžite.

Vložíte do toho všetko

Keď si konečne uvedomíte, že všetko bude v poriadku a akceptujete nový vzťah, budete danú osobu milovať všetkým, čo máte. Nesnažte sa však príliš. Nemyslite si, že musíte. V minulosti vám bolo hovorené, že to najlepšie, čo vo vás je, nestačí. Museli ste sa teda snažiť. Museli ste súťažiť. Museli ste dokazovať, že za to stojíte.

zdroj: pexels.com

Napokon začnete veriť

Napokon mu poviete všetko, čo sa vám stalo. Príde moment, keď mu uveríte natoľko, že ho k sebe pustíte bližšie. Poviete mu o všetkých ľuďoch a o všetkom, čo vám v minulosti ublížilo a zistíte, že on sa nechystá zmiznúť. To mu len dá dôvod, aby zostal. Museli ste zniesť mnoho vecí, ktoré ste si nezaslúžili. To všetko vás však posilnilo. A tá správna osoba to ocení.

Nakoniec prídete na to, čo je to skutočná láska

Uvedomíte si, že to, čo ste predtým považovali za lásku, ňou v skutočnosti nebolo. Uvedomíte si, že láska nemá bolieť. Láska vám nemá zlomiť srdce len preto, aby ho potom opäť zliepala dokopy. Láska nie je žiarlivá. Pravá láska sa s vami nezahráva ani sa vám nesnaží spôsobiť bolesť. Uvedomíte si, že to všetko nebola láska, ale snaha kontrolovať.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieDating