freepik.com

Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Na začiatku bol pre mňa náš vzťah ako splnený sen. Zdalo sa, že bude ten správny. Pozorný, príjemný, rozdávajúci komplimenty v každej chvíli. Zbožňovala som jeho pohľad. Cítila som v jeho bozkoch odovzdanosť. Bola som s ním v inom, mojom dokonalom svete. Trvalo to však len chvíľu.

freepik.com

Vytriezvenie prišlo pomerne skoro. To, čím sa ma snažil v začiatkoch ohúriť odišlo priskoro. Žiadne večerné kino, pivo s kamarátmi, či obed v meste. Po práci sa vracal domov unavený a voľný čas stále častejšie trávil bezo mňa. Sedávali sme spolu na gauči, každý na opačnom konci a nedokázali sa rozprávať.

Pri obede alebo večeri sme sa stretli len málokedy. Noci čoraz častejšie trávil v spoločnosti kamarátov. Nevedela som, kde je, s kým je a ako trávi čas. Odo mňa však očakával 100% starostlivosť. Raňajky včas na to, aby ich stihol pred odchodom do práce. Uprataný byt, plná chladnička a teplá večera po príchode domov. Na oplátku som nedostávala nič. Aj napriek tomu, že si večer čo večer líhal do postele s knihou namiesto mňa, neprestávala som veriť. A nebola to láska, čo mi stále dodávalo nádej.

Keď si to po čase spätne premietam a sledujem ženy v mojom okolí, nie som jediná, ktorá toto dopustila. Ostávala som vo vzťahu, ktorý nemal budúcnosť. Nebola v ňom láska, porozumenie, ochota, túžba, oddanosť. Nebola v ňom žiadna prísada, ktorá vytvára dlhodobé a stabilné vzťahy trvajúce navždy. Vytratilo sa z neho všetko, čo udržiava vzťah v správnej rovine. A náš vzťah ani zďaleka nebol jediný, ktorý nefungoval.

pexels.com

Preto som sa začala v období, kedy som bola bez partnera zamýšľať nad tým, prečo ženy ostávajú aj naďalej vo vzťahoch, ktorým malo už dávno odzvoniť.

Strach zo samoty. Áno, aj to je určite jeden z dôvodov. Ženy sa obávajú samoty rovnako ako muži. Byť sama a nemať vzťah však neznamená hneď samotu. Určite máš okolo seba mnoho kamarátov, rodičov, známych, kolegov. Problém nie je to, že nemáš partnera. Problém nastáva vtedy, ak cítiš samotu. Druhá strana mince zase ukazuje, že ak budeš chvíľu sama, získaš oveľa viac, ako vo vzťahu, ktorý ti skôr berie ako dáva.

Ostať je jednoduchšie ako budovať niečo odznova. Aj to je jeden z hnacích motorov pretrvávania vzťahov, ktoré už dávno nie sú to, čo by mali byť. A práve to budovanie a vytváranie je niečo, čo vo vzťahu musí byť prítomné aj po rokoch. Na vzťahu treba pracovať. Akonáhle to jeden z partnerov vzdá, vzťah sa rúti do záhuby. Ak vo vzťahu nepracujete obaja na jeho budovaní, skôr či neskôr príde koniec. Nie je jednoduchšie ukončiť to a budovať niečo odznova s človekom, ktorý bude na vzťahu pracovať tiež?

foto: pexels.com

Práve ženy vo vzťahoch, ktoré postrádajú ich zmysel sa najčastejšie uchyľujú k nevere. Pri inom mužovi nájdu to, čo im doma chýba. Radšej sa tvária, že problémy neexistujú, že je všetko v úplnom poriadku.

Ukončiť vzťah, najmä ak trvá dlhšie, nie je jednoduché ani pre jednu stranu. A je jedno, aké problémy v ňom sú. Ako ženy, tak aj muži sa len ťažko vzdávajú partnera. Nie je ničím nezvyčajným, že ľudia zo vzťahu odchádzajú, až keď nájdu inú istotu. Zo vzťahu do vzťahu. Je nám ľúto rokov, ktoré sme spolu strávili a toho, čo sme spolu vybudovali. Ak sa však vzťah zastavil a niečo, čo je podstatné v ňom nefunguje, je lepšou možnosť odísť.

Tak som si aj ja povedala, že nebudem ostávať vo vzťahoch, ktoré nefungujú.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieDating