stocksy.com

Poznáš to. Máš toho veľa, termíny sa blížia, po čokoláde siahaš čoraz viac a v tom všetkom zhone si odrazu uvedomíš, že si fitko nenavštívila niekoľko týždňov. Vonku nie je ideálne počasie na tréning a tvoja strava by sa dala nazvať hocijako, len nie zdravou. Možno si sa zľakla, ak si sa našla v tomto popise, možno sa len pousmeješ a povieš si, že je to tak, ale teraz ti to tak vyhovuje. Je to naozaj pravda?

foto: pexels.com

Ja začínam odznova často. Myslím si, že každý má v živote obdobie, kedy je povinností viac ako radostí a potrebuje to zmenu. Vtedy si povieme, že sa to zmení. Lenže prečo to nevydrží? Znamená to, že začíname stále odznova to, že máme slabú vôľu? Chýba nám motivácia?

Podľa definície je motivácia psychologický proces, ktorý aktivuje ľudské správanie a dáva mu účel a smer. Je to vnútorná hnacia sila, ktorá ženie k uspokojeniu nenaplnených potrieb. Je to hnacia sila, ktorá vedie k dosiahnutiu osobných a organizačných cieľov. Je to vôľa niečo dosiahnuť.

A photo by Austin Neill. unsplash.com/photos/n906xu_L59A
foto: pexels.com

Možno práve teraz, keď si uvedomíš, že chceš zmenu, si povieš, že motivovaná si. Lenže to nestačí. Chcieť niečo je len prvým krokom k úspechu. Musíš viac ako len chcieť. Musíš o to bojovať! A práve v tom to spočíva. Pomalými, ale istými krokmi. Nevadí, že urobíš dva kroky vpred a jeden vzad. Dôležité je napredovať, nech je to v čomkoľvek.

Nečakaj na nejakú špeciálnu príležitosť, či vzácnu chvíľu. Nespoliehaj sa na kamarátku, ktorá ti bude robiť doprovod do fitka. Rob to pre seba!

pexels-photo
foto: pexels.com

Ak si chceš zacvičiť, urob to preto, lebo svoje telo miluješ. Miluj na ňom to, že je také, aké je. Že napriek tomu stresu, napriek aktivite, ktorú denno – denne zvládaš, dokáže fungovať stále naplno. Ak ho chceš meniť, tak len preto, aby zosilnelo. Odmeň ho pohybom a ono ti to vráti energiou. Je to možno paradox, ale sama to poznáš. Niekedy sa ti nechce vstať ani z postele, ale keď si zacvičíš, energia sa vracia.

Netrestaj sa. Ak máš chuť na sladké a neodoláš, zabudni na výčitky, ale zamysli si sa nad tým, či ti niečo nechýba. Vedela si, že častú chuť na čokoládu či sladké, spôsobuje nedostatok horčíka či železa? Zamyslela si sa nad tým, či neprežívaš práve stresové obdobie? Neprekonala si nejakú chorobu, nechýbajú ti niektoré vitamíny či minerály, ak si nemala dostatok energie na cvičenie? Kedy naposledy si si dopriala plnohodnotný poriadny spánok?

pexels-photo-128865
foto: pexels.com

Uvedom si, že zmena, akákoľvek, je dlhodobý proces. No ak máš motiváciu, tak je to prvý krok. Zásadný, no stále len prvý. Urob každý ďalší a po čase si uvedomíš, že sa nechceš vzdávať, že si zaslúžiš zmenu, ktorá ťa posunie vpred, ale zároveň už nikdy nechceš a nemusíš cúvnuť tam, kde si bola pred tým. Nečakaj na ďalší pondelok. Ak chceš začať robiť niečo pre seba, urob to hneď. Či už to bude šálka zdravého bylinkového čaju, príprava ovocného šalátu na raňajky, prechádzka na čerstvom vzduchu, či čokoľvek iné, urob to s láskou a z lásky. K sebe samej.

Nie preto, že sa to očakáva, že musíš, alebo preto, že je to moderné. Ale preto, že chceš a že si to zaslúžiš. Že každá jedna sekunda je šanca na zmenu a každý deň príležitosť na plnenie svojho sna. Nech je akýkoľvek. Prosím, nevzdávaj to. Je jedno, koľkokrát začneš, dôležité je neskončiť. A ak ťa už nebaví začínať odznova, PRESTAŇ SA VZDÁVAŤ!

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieFitness