Pexels/cottonbro

Aj tebe sa zdá, že čoraz viac žien zabúda na slušné správanie? Dnes je už doba, kedy si každý robí čo chce a uzná za vhodné, čo je skvelé, no sú isté momenty, kedy by sme mali brať ohľad na to, že sme v spoločnosti a dodržiavať isté základy etikety. Nimi preukážeš, že sa vieš správať ako dáma, a že rešpektuješ pravidlá, ktoré sú znakom úcty. Neboj sa, nejdeme z teba robiť paničku s hlavou hore, len ti chceme niečo pripomenúť.

Zopakujeme ti totiž isté zásady, na ktoré by si mala dbať, ak sa ocitneš v reštaurácii. Verejné stravovanie so sebou vždy nieslo isté pravidlá, ktoré sa s dobou menili a prispôsobovali sa zmenám.

Či už chceš pôsobiť dobre na neznámych alebo tých, ktorí sedia za stolom s tebou, bolo by dobré, ak by si si ich zapamätala. Nehovoriac o tom, že ak ich zvládneš aj na rande, tvoj spoločník bude z teba milo prekvapený.

1. Za stolom si nikdy neupravuj vlasy ani si ich nečeš hrebeňom. To rob výhradne na toaletách, aby tie vlasy neskončili na stole. Pri ženách je však povolené upraviť si rúž, takže ak nakukneš do zrkadielka, či je v poriadku, bude v poriadku aj tvoje správanie.

2. Na stôl si v žiadnom prípade nevykladaj telefón, kľúče či peňaženku. Nechaj ich odložené v kabelke mimo, a aj keď je to v dnešnej dobe ťažké, zabudni na to, že by si si kontrolovala sociálne siete. To počká, kým sa naješ. Okrem toho zabudni aj na to, aby si o stôl opierala lakťami.

3. Ak budete mať na predjedlo pečivo, nikdy ho nehryz ani nekrájaj príborom. Len si z neho odlamuj menšie kúsky, ktoré si budeš vkladať do úst.

4. Polievku nefúkaj, radšej chvíľu počkaj, kým vychladne. Po jej dojedení nedávaj lyžicu mimo taniera, najmä nie vedľa na obrus či na iný kus riadu. Len ju nechaj priamo v tanieri.

5. Ak ťa niekto na jedlo pozval, potom by mal účet aj zaplatiť. Nech si už akokoľvek emancipovaná a schopná platiť, v tomto prípade to nechaj na neho a nabudúce ho pokojne pozvi ty. Keď ste však za stolom priatelia, účet sa rozdelí.

6. Keď nevieš, aký príbor použiť na daný chod, vždy začni od vonkajšieho okraja a nevyberaj si ten, ktorý sa ti hodí k jedlu najviac, pretože si na to zvyknutá z domu. Dezert aj ovocie sa taktiež vždy konzumuje s príborom. Kým ho zodvihneš, uisti sa, že aj ostatní už majú jedlo pred sebou, nikdy nejedz skôr, než budú mať všetci objednávku na stole.

7. Pri nápojoch si zapamätaj toto – víno si nedolievaj sama, popros čašníka alebo tvoju spoločnosť, nepi pivo cez slamku, nesrkaj úplne do dna, šampanské drž za stopku pohára, biele víno o čosi vyššie a červené tesne pod okrajom.

Mohlo by sa ti páčiť

Viac z kategórieLife