Zdravé cereálne raňajky, vďaka ktorým sme chorí a tuční

Čo môže byť lepšie ako fit zdravé raňajky, vďaka ktorým sa cítim tak úžasne…OBÉZNE! Vedci dokázali, že najbežnejšie propagované raňajkové cereálie so „zajačikom“, „včeličkami“ a či s obrázkom ženy s vyformovaným bruškom najviac prikladajú ruku k obéznosti nielen detí, či k metabolickým poruchám a hyperaktivite. Čítala si niekedy tie malé riadky ozrejmujúce zloženie? Geneticky modifikované obilie, kopec cukru, glukózový sirup, palmový olej, chemikálie… zdravé, však? Do tejto kategórie samozrejme spadajú aj mnohé fit a mϋsli tyčinky…skús sa raz pozrieť na zloženie pred tým, než to kúpiš.                                                            pexels-photo-135525 foto: pexels.com

Chutná „Baby“ karotka nie je vôbec „Baby“

Lokalizácia klamstva – mraziace boxy v obchodných reťazcoch. Vyzerajú tak chutnučko! Maličké mladučké baby karotky! Najradšej ich dávame deťom, tak sa z nich tešia…

Omyl! Táto mrkvička nie je v skutočnosti maličká a už vôbec nie mladá. Je to stará mrkva, ktorá by bola za normálnych okolností vyhadzovaná.carrots-1703993_960_720foto: pexels.com

Podnikateľská myšlienka skrsla v roku 1986 kalifornskému farmárovi Mike Yurosek, keď sa mu zdalo byť mrhaním peňazí, vyhadzovať nedokonalé mrkvy na smetisko. Takmer 70% vypestovanej veľkej mrkvy sa nedalo predávať, lebo mrkva bola skrútená, poškodená alebo inak deformovaná. Mike sa pokúsil likvidovať mrkvu tak, že ju dával prasatám. Výkrm ukončil po tom, čo tuk z prasiat zoranžovel vďaka priveľa betakaroténu.

A tak Yurosek zakúpil rezačku pôvodne na zelené fazule a porezal mrkvu na 4-centimetrové kúsky. Následne ich hodil do priemyselnej škrabky na zemiaky, aby sa oškrabali deformity, hniloba či poškodenia a vyhladil ich na dokonalý tvar. Čo vzniklo už dôverne poznáme a milujeme ako „Baby karotku“.

Najväčší vtip celého jeho podnikateľského nápadu so starou mrkvou bol v tom, že sa táto stará spracovaná mrkva predáva oveľa drahšie ako bežná mrkva.

Precukrovaná prestíž známych nápojov

Mám dojem, že určité značky majú svoje meno len vďaka tomu, že je to IN a o užívateľovi to ukazuje určitú mienku prestíže…alebo hlúposti? Hovoríme tu o „značkovej“ káve, bez ktorej sa žiadna modelka neodfotí za volantom frajerovho tátoša a „gulôčkových“ čajoch… Iste, raz za čas je dovolené zhrešiť, ale pili by ľudia tieto nápoje denne keby vedeli ich obsah? Stačí len dobrá propagácia a ľudia sa bez rozmyslu zbláznia v obave, že by nedajbože neboli IN!pexels-photofoto: pixabay.com

V teste kvality známej americkej kávy skončila táto predražená maličkosť podľa hodnotenia zákazníkov dokonca za kávou z Mc Donalds. Len 1% zrniek kávy podávanej v tejto kaviarni pochádza z organických zdrojov. Ich kvalita kávy sa nedá zrovnávať s tou, ktorú Vám podajú v akejkoľvek „menej prestížnej“ kaviarni. Opäť tu vidno fenomén pána Yuroseka  a jeho baby karotiek – predaj odpadu za oveľa vyššiu cenu ako produkty v normálnej kvalite.
Výrobcovia gulôčkového čaju taktiež majú čo-to na rováši. Stretli sa s veľkým odporom, keď uvádzali, že tieto čaje sú zdravé a bez cukru. Z 300 000 predaných nápojov je len 800 kusov spotrebiteľom vyžiadaných v základnej verzii bez pridaného sirupu. Želatínové gulôčky, ktoré sa následne do základnej verzie pridávajú, sú plné tohto bieleho jedu! Napríklad, najkalorickejšia kombinácia mliečneho nápoju s kokosovou príchuťou a tapiokových gulôčok má viac kalórií ako liter coly…nazdravie!

 

Losos ako jedna z najtoxickejších rýb

Lososy predávané v obchodoch ani zďaleka nemali šťastný život v moriach až pokým ich neulovili. Sú umelo odchované v kadiach, častokrát aj v sladkej vode plnej chémie a antibiotík. Je to podobný fenomén ako s rybou Pangasius. Vo voľnej prírode sú lososy prirozdene ružovkasté, lebo sa živia krevetami. Ružovosť mäsa v kadiach dosiahnu výrobcovia prikrmovaním rýb rôznymi múčkami a pigmentovými peletami. Často namiesto lososa kúpiš obyčajného prifarbeného pstruha.

Pri kúpe sleduj pôvod ryby – ak je na štítku napísané „odchované v …“ alebo „akvakultúra“, ruky preč!market-897990_960_720foto: pixabay.com

Tmavé pečivo je zdravšie… Určite?

Tak ako pri lososoch, prifarbenom bielom cukre, tak aj pri tmavom pečive a mnohých ďalších farebných klamoch by sme sa mali zamyslieť, či by výrobcovia nemali byť klasifikovaní ako umelci! Prifarbovanie tmavého pečiva, aby bolo tmavé, je totiž bežná rutina. V tom lepšom prípade sa použije na prifarbenie karamel. Skutočného tmavého zdravého celozrnného pečiva je na pultoch naozaj málo. Z celej ponuky tmavého pečiva som našla len jedného jediného výrobcu „naozajstného“ tmavého pečiva.

Tip, ako toto pečivo rozoznať, je čítať zloženie – na prvom mieste v zložení musí byť práve celozrnná múka, nie svetlá pšeničná alebo ražná.

pexels-photo-65098Photo: pexels.com

V dnešnom potravinovom chaose je ťažké sa vyznať, vymenovala som len zopár z množstva. Zatajovanie skutočností, klamanie a zavádzanie od výrobcov je často nemožné prekuknúť. Volám to nákupná turistika, keď idem na nákup a každý jeden produkt pred tým, než ho dám do košíka, študujem, čo sa týka zloženia a pôvodu.

Zásadne kupujem slovenské potraviny, maximálne od susedov. Často v obchode googlim, ak je v zložení niečo, čo nepoznám. Iste, zdržím sa dlhšie v obchode, ale ja im tie klamstvá „nezožeriem“! A ty?

Vo videu nájdeš ešte pár zaujímavostí, o ktorých som nepísala.

cover foto: youtube.com