Vianoce si bez medovníkov nevieme predstaviť, no často ich upečieme také množstvo, že s nimi po sviatkoch nemáme čo robiť. V žiadnom prípade ich nevyhadzuj, pretože sa dajú zužitkovať na prípravu nových koláčov. Môžeš si ich pripraviť napríklad na Silvestra. 

Ak ti ostalo veľa perníčkov a nevieš, čo s nimi, vyskúšaj jeden z týchto troch receptov, prípadne rovno aj všetky naraz. 

Marlenka guličky

Najčastejšie sa medovníky využijú na prípravu falošných marlenka guličiek. V recepte sa uvádzajú síce medové pláty, ale namiesto nich pokojne použi medovníčky v rovnakom množstve. Odporúčame urobiť minimálne dvojitú dávku, pretože guľky sa zjedia rýchlosťou blesku.

Perníkový cheesecake

Zvyšné medovníky môžeš využiť aj ako základ na cheesecake namiesto podrvených sušienok. Keď do krému pridáš ešte aj perníkové korenie, vynikajúci dezert je na svete. Stačí ti k tomu ešte maslo, cream cheese, kryštálový aj práškový cukor, vanilkový extrakt, škorica, šľahačková i kyslá smotana a vajcia. Nižšie nájdeš aj podrobný recept.

Perníková nátierka

Vedela si o tom, že z perníkov si môžeš vyrobiť aj nátierku? Medovníky stačí rozmixovať, následne ich s trochou vody zohriať  rajnici, aby sa vytvorila kompaktná zmes. Preložíš ju do mixéra, pridáš javorový sirup (alebo pokojne aj iné sladidlo) a trochu oleja. Opäť rozmixuješ dohladka a môžeš si touto nepravou „Nutellou“ natrieť napríklad palacinky.

Ktorý z týchto troch receptov sa ti pozdáva najviac?

Prihlasujem do newslettera...

Dostávaj najlepšie novinky z Odzadu

Prihlásením sa do newslettera súhlasíte s podmienkami ochrany súkromia.