Instagram.com/vivien_esme

Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Dnes som vyspovedala ženu, ktorá sa smeje od srdca a nahlas, miluje svoju prácu a jej fantázia je jej sloboda. Eva Vokounová je talentovaná umelkyňa, ktorá tvorí, aby vedela so svetom lepšie komunikovať. Hovorí, že ženu, ktorá nosí záušnicu, sa nedá nevšimnúť. V rozhovore prezradila, či ju práca so záušnicami dokáže uživiť, kto zo slovenských celebrít nosí jej šperky alebo aké plány má do budúcna. 

Kto je Eva Vokounová? Ako by si sa charakterizovala?

Stále usmiata bosorka. Milujem strapaté, rozfúkané vlasy na všetky strany a smiech. Smejem sa veľmi nahlas a obyčajne sa otočí celá kaviareň, keď ma niečo veľmi pobaví. Som cieľavedomá a veľmi, veľmi náročná a to hlavne na seba, ale aj na ľudí v mojom okolí. Niekedy príliš spontánna v rozhodnutiach. Empatická a citlivá oveľa viac, ako pôsobím na ľudí.

Tvoríš väčšinou pre Slovenky, takže už určite poznáš ich potreby a nároky. Ako ich teda vnímaš?

Slovenky sú krásne ženy, ktoré sa zvyknú podceňovať. Neveriť sebe a svojim snom. Sú silné a často o svojej sile pochybujú. Naše školstvo podľa mňa nepodporuje silné individuality, každý kto sa len trochu vymyká z radu, je šikanovaný a skúšaný. Myslím si, že si veľa závidíme a málo doprajeme. To je všeobecný pocit zo Slovákov.

Avšak moje zákazníčky akoby prišli z inej planéty, pretože sú neskutočne chápavé, empatické, vážia si moju prácu a ja si veľmi vážim ich… Posúvajú ma, učia ma… Záušnice priťahujú ženy, ktoré sú inšpiráciou aj pre mňa, sú obdivuhodné a napriek tomu, že mnohé z nich som nikdy nevidela, poznám ich príbehy a nie len ich tváre z fotiek. A je mi veľkou cťou a potešením.

 

Dokáže ťa táto profesia uživiť? Predsa len, hovorí sa, že umelci to majú ťažké.

Kto to má ľahké? Myslím si, že žiadna profesia nie je jednoduchá, či je to podnikanie, alebo nie. Práca zaberá veľkú časť nášho života a preto je pre mňa dôležité robiť, čo ma baví a napĺňa. Áno, nie je to jednoduché, nepípne mi výplata každý mesiac v rovnaký deň. Stojím na tenkom ľade, ale je to daň za to, že som pánom svojho času, daň za slobodu. Záušnice ma živia, napriek tomu, že tomu mnohí ľudia neverili. Ja ale svojej značke verím, inak by to nešlo.

Ako u teba vznikol nápad záušnic? Ako alternatíva náušnic?

Nebavia ma kúsky, ktoré má každý. Vždy som bola iná a to nielen vizuálne, ale aj vnútorne. Poviem to zvláštne, ale rozumela som aj ľudskej zlobe a závisti. Nesúdim ľudí, nemám na to právo. Skôr sa snažím čítať ich príbeh a chápať ich správanie. Všetci sme len ľudia. Máme svoje trápenia a “muchy”. Nie každá reakcia je naša, nie vždy sme to my.

Za správaním a oblečením sa skrýva príbeh, ktorý nikto nepozná. Niektorí z nás sú len veľmi zranení a vôbec to nemusia byť zlí ľudia. Čiže, záušnica vznikla pre všetky ženy, ktoré sa už nechcú skrývať. Chcú cez ňu, cez jej jemnosť, cez jej farby, rozprávať svoj príbeh, svoju jedinečnosť, svoju cestu.

 

Tvoje záušnice oslovili aj slovenské celebrity. Ktoré známe ženy ich majú doma?

Mária Čírová, Lenka Šóošová, Lenka Vacvalová, Eva Cifrová či Elena Podzámska. Každá z nich nie je iba celebritou, ale naozaj charizmatickou a silnou ženou.

Pre aký typ ženy sú tvoje záušnice určené?

Som známa tým, že neudávam žiadne pravidlá, žiadne obmedzenia a zaručené rady, pre koho. Sú určené pre každú ženu, ktorá po nej túži a ktorá sa s ňou bude cítiť dobre. Bez rozdielu veku či profesie. Avšak verím tomu a vidím na každej zákazníčke, že sú to ženy, ktoré už našli alebo hľadajú samé seba a najmä svoju sebadôveru. Záušnica je šperk, ktorý vás donúti prijímať pohľady druhých bez zneistenia a strachu, že je na vás niečo zlé. Pretože to vo väčšine prípadov môže byť úplne opačne. A jednoducho ste „iba“ krásna.

 

Ako vyzerá tvoj pracovný deň?

Veľmi rôzne. Keďže som pánom svojho času, môžem si každý deň rozdeliť inak. Väčšinou vstávam o 8:00 ráno, vypijem pol litrový pohár vody, občas si zacvičím a niekedy ma prevalcuje lenivosť. Hodinu venujem tomu, aby som sa cítila dobre. Čiže obliekam sa, maľujem, vymýšľam, čo s vlasmi. A potom už ide kolotoč okolo sociálnych sietí, odpovedanie na maily a správy.

Doobeda väčšinou riešim administratívu, poobede sa venujem svojmu psíkovi, foteniu, úprave fotiek a do noci pracujem na výrobe záušníc. Popritom som 24 hodín na telefóne a snažím sa urobiť všetko pre to, aby mali zákazníčky čo najlepší servis. Nemám 8 hodinovú pracovnú dobu a áno, mám aj dni kedy pracujem oveľa menej, ale väčšinou je tých hodín oveľa viac.

 

Venuješ sa aj inej výrobe šperkov, ako sú záušnice?

Áno, niekedy mám chuť na zmenu a tak vznikne nejaká čelenka, náušnice, či náhrdelník. A celkom ma bavia aj svadobné doplnky alebo opasky.

Venuješ sa aj nejakým svojim projektom alebo všetku energiu dávaš do záušníc?

Keby mal deň viac hodín, robila by som všetko možné, nakoľko ma baví mnoho vecí. Málo ľudí naprílad vie, že si všetky fotky fotím a upravujem sama, čiže každá z nich je autoportrét. Pred dvoma rokmi som rozbehla svoju vlastnú talkshow o móde, ale nakoľko to bolo psychicky aj fyzicky náročné, zvládať značku aj talkshow, musela som ju stopnúť.

Značka samotná ma zamestnáva naplno a niekedy vôbec neviem, kde mám hlavu. Momentálne však riešim moju vlastnú kolekciu oblečenia, farbenú úplne prírodne a som v štádiu hľadania a testovania, čo ma veľmi baví. Dúfam, že toto leto stihnem prísť s prvou kolekciou.

 

Čo považuješ ty za úspech a aké sú tvoje plány do budúcna?

Môj najväčší úspech je to, že robím čo ma baví a nenechala som sa zastaviť nikým a ničím. Nerada beriem ľuďom ich sny, preto sa učím a snažím naozaj nesúdiť nikoho a nič. Neriešim svoje okolie, nezamestnávam myseľ životmi iných ľudí. A nemám rada, keď sa o to snaží niekto iný.

Slová majú veľkú silu, rovnako ako myšlienky. Pochopila som to pri úzkostiach, ktoré ma roky trápili, že myseľ človeka je veľmi silný nástroj. Pretože je naozaj pravda, že s akou myšlienkou v noci zaspávaš, tým si. Nie, vôbec nie som dokonalá a neviem to ovládnuť vždy, tiež som iba človek, ale snažím sa a to je moje víťazstvo. Mám svoj sen, za ktorým si idem a tým snom je byť jednoducho šťastná a pokračovať ďalej za svojim snami.

 

V rámci nášho heštegu #Slovenkadna podporujeme mladé dievčatá a ženy, aby si viac verili, aby pochopili, že sú výnimočné a krásne. Ako sa vidíš ty, čo sa týka krásy? Máš s tým problém alebo sa cítiš dostatočne sebavedome?

Mám s tým problém, ale snažím sa ho riešiť. Je ťažké, nenechať sa zneistiť. Ja na ľudí pôsobím veľmi sebavedome, niekedy až namyslene, ale opak je pravdou. Moje vnútro je oveľa krehkejšie ako sa zdá a mnoho žien, to má podľa mňa rovnako. Trápia sa pre ich výzor, pre detaily, s ktorými nie sú spokojné a doslova im berú obrovskú ženskú silu. Čo vôbec nie je dobré. Pokiaľ cítim, že s niečím nie som spokojná, snažím sa s tým niečo robiť. Potrebujem sa cítiť dobre – fyzicky aj psychicky.

Potrebujem komplimenty, potrebujem počuť pekné slová. Ale zároveň sa učím si ich vedieť povedať aj sama, nebyť závislá od toho, čo mi povie niekto iný. Krása je veľmi subjektívna a vy nemôžete splniť predstavu všetkých ľudí. Splňte teda tú svoju. Žena je krásna, keď sa cíti spokojná a šťastná. Môže mať pokojne pár kíl navyše, ale keď vyžaruje spokojnosť, nikto jej kilá riešiť nebude. A ak áno, tak je to len hlúpa ľudská závisť, že dokážete žiť šťastne taká, aká ste. Každá máme svoje problémy, aj tie najdokonalejšie baby majú niečo, čo sa im nepáči.

Nič a nikto nie je dokonalý a to je to krásne. Poznávať samú seba na ceste za svojou spokojnosťou. Robiť to pre seba a milovať sa so všetkým, čo ku mne patrí. Avšak nie je to o tom, že sa uspokojím so všetkým a budem si myslieť, že som predsa dokonalá taká, aká som. Nie som, pracujem na sebe, mením sa, učím sa a zlepšujem sa. A to sa viac týka mojich vlastností ako výzoru, ale i to tvorí veľkú časť sebavedomia ženy podľa mňa.

Prezraď nám najlepšiu radu, akú si dostala.

Páči sa mi myšlienka efektu motýlích krídel. Každé tvoje konanie, slovo, myšlienka, úsmev, či hnev, ovplyvňuje ďalších a ďalších ľudí na tomto svete. Tak by možno bolo fajn, správať sa k sebe s väčšou láskou a pochopením.

 

Na dnešného človeka sú obrovské nároky. Dnes človek musí byť úspešný, neustále vysmiaty, vizuálne príťažlivý, bohatý a spokojný. Nie všetko sa dá zvládať, samozrejme. Ako to vnímaš ty? Cítiš občas obrovský tlak zo strany verejnosti alebo to neriešiš?

Ale riešim. Jasné, že to riešim, ale po svojom. Nedávno som bola na akcií, kde bol dresscode a bol to večer na vysokej úrovni. Priznám sa, že nie som zvyknutá na takéto eventy a veľmi dlho som riešila, čo si oblečiem, obujem a jednoducho všetky tie ženské záležitosti a starosti. A s istotou môžem vyhlásiť, že medzi ženami, ktoré mali na sebe šaty za stovky eur, som sa v šatách zo second handu za 13 eur cítila vynikajúco. Chcem len povedať, že môžeš byť krásna vždy a za každých okolností. Peniaze nerozhodujú. Je to o tvojom vnútri, o tvojej fantázií, o odhodlaní, o tom čo máš v sebe vnútri.

Cítila som veľký tlak, pretože som na tej akcii prezentovala seba a svoju značku a ja som naozaj veľmi náročná. Ale vložila som do toho seba, svoje presvedčenie, že nemusím mať okamžite nové lodičky, že to dám tak, aby som sa cítila krásna, ale bez stresu z financií, bez nepremysleného nakupovania vecí, ktoré vlastne nepotrebujem.

A k tomu, že musíme byť neustále šťastní a vysmiaty poviem len toľko, že plač je pre mňa očisťujúci. Plačem veľmi často a učím sa plač aj smútok absolútne prijať a nebojovať. Pretože verím, že nakoniec vždy vyjde slnko.

 

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieRozhovory