Pexels/Yan Krukov

Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ako ti to ide v kuchyni? Dokážeš navariť alebo napiecť čokoľvek si zmyslíš alebo sa ti nevydarí nič, aj napriek tomu, že ideš podľa receptu? Nech patríš do ktorejkoľvek z týchto dvoch skupín, nové tipy na zlepšenie určite uvítaš.

Na Reddite vznikla anketa, v ktorej sa pýtali profesionálnych kuchárov na tipy, ktoré by mohli pomôcť amatérom v kuchyni pri varení. V komentároch sa objavilo množstvo užitočných informácií. O niektorých z nich si možno už počula, iné pre teba budú prekvapením.

Pri najbližšej príprave jedla sa nimi skús riadiť a uvidíš, či naozaj pocítiš rozdiel vo výslednej chuti alebo výzore.

Ktorý z týchto kuchárskych trikov sa ti pozdáva najviac?

1. Základom sú kvalitné nože. Nekupuj niečo za pár eur, ale naozaj do nich investuj.

2. V reštauráciách sa často používa šalotka namiesto cibule, no v domácnostiach to ľudia ignorujú.

3. Pri dochucovaní si veľa ľudí myslí, že jedlu chýba soľ, no v skutočnosti treba pridať niečo kyslé, napríklad ocot, citrónovú šťavu, limetkovú šťavu alebo paradajky či pretlak.

4. Do každého sladkého jedla je potrebné dať aspoň štipku soli na zvýraznenie.

5. Soľ, korenie a niečo kyslé vylepší každé jedlo. Pri dochucovaní pridaj najskôr tieto suroviny.

6. Extra panenský olivový olej používaj len na studenú kuchyňu, nikdy nie je pri varení. Mohol by zhorieť, čo by ovplyvnilo jeho chuť.

7. Nikdy nepridávaj cibuľu a cesnak v rovnaký čas do oleja. Cibuľa potrebuje niekoľko minút, kým sa urobí a cesnaku stačí aj 30 sekúnd. Mohol by zhorieť a zhorknúť.

8. Keď pridáš trochu octu k zemiakom, ktoré varíš v celku, nerozpadnú sa a ostanú pekne celistvé.

9. Koreniny a bylinky zabaľ do gázy alebo do prázdneho čajového vrecúška a po uvarení ich jednoducho vytiahneš.

10. Vodu na cestoviny treba vždy osoliť a netreba do nej pridávať olej.

11. Keď pripravuješ nejaké mäso alebo steak, po dokončení ho nechaj ešte pár minút odležať. Môžeš ho zabaliť napríklad do alobalu. Ak by si ho hneď prekrojila, unikla by z neho šťava.

12. Pri robení praženice použi maslo, bude chutiť lepšie.

13. Ak chceš dosiahnuť krémovú praženicu, musíš ju pripraviť na nízkom plameni. Najskôr rozohrej dobre panvicu, pridaj maslo, stíš plameň a až tak pridaj rozšľahané vajíčka.

14. Pri príprave omáčky používaj vodu, v ktorej sa varia cestoviny. Kvôli vyplavenému škrobu ju dokáže trochu zahustiť.

15. Keď pečieš a korpus je tmavý, nepoužívaj na vysypanie plechu múku. Nevyzeralo by to vo výsledku pekne, radšej použi kakao, ktoré je tiež tmavé.

Zdroj: Reddit

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieLife